Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 27. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tänavuse aasta parim erametsa majandaja kiiret kasu taga ei aja

Juulikuu lõpupäevil kuulutati Jänedal toimuvatel XXII Eesti Talupäevadel välja parim talumetsamajandaja – austava tiitli sai sel aastal Elmut Köösel Pärnumaalt.

Saarde vallas asuva Viira talu peremees on talumetsaomanikele heaks eeskujuks just oma suhtumisega metsa: Elmut Kööseli eesmärk ei ole metsast kiirelt kasu saada, vaid selle hooldamine ning kasvatamine. Eelkõige mõtleb ta tulevastele põlvedele, et neil oleks ilus ning hea juurdekasvuga mets.

Viira talu üldpindala on 240 ha ning 193 ha sellest on metsamaad. Oma tagastatud kinnistutel asuvaid valdusi on Köösel laiendanud metsatükke juurde ostes. Seda on ta teinud olenemata kinnistute olukorrast – kõlblikuks on ta pidanud nii lageraie järgseid kui ka noore metsaga kinnistuid.

Looduslikud taimed peavad paremini vastu

Üle poole metsamaa pindalast moodustavad noorendikud, mida talunik suure hoole ja armastusega hooldab. Metsamajanduslikest töödest on talus tehtud palju istutust põllumaale, kus praeguseks kasvavad kenad kuusikud ning kaasikud. Uuendamise juures on märkimisväärne see, et enamik istutatud puid on ta ise liinide alt ning kraavide kallastelt välja kaevanud – taluperemees on veendunud looduslike taimede istutaja. Metsakinnistud on hästi hooldatud, enamik töid on tehtud valdavalt oma tööjõuga. Metsade vee režiimi parandamiseks on metsaomanik rekonstrueerinud vanu kraave.

Tänavusel konkursil osalenud kuuluvad nende õnnelike sekka, kelle mets asub talu ümbruses. Metsaomanik kui kohaliku elu edendaja. “Hea on näha, kui hästi ning suure hoolega on majandatud just talude läheduses olevad metsad,” võttis žürii muljed kokku talude üks hindajatest, konkursi projektijuht Kristel Arukask. “Üks, mis kindel – ega mets kasvamata jää. Lausa särama lööb ta aga siis, kui omanik talle oma hoole ja armastuse annab.”

Konkursil osalemise tingimus oli, et talumetsamajandaja on ühistu liige, tegeleb kohaliku eluolu arendamisega, on seotud mõne metsandusliku projektiga ja on andnud metsale lisandväärtuse puhke rajatise ehitamisega või loodussaaduste varumisega.

Parima talumetsamajandaja konkursi žüriisse kuulusid Vardi Erametsaseltsi juhatuse esimees Taavi Ehrpais, Ühinenud Metsaomanikud juhatuse liige Kadri-Aija Viik ja Eesti Erametsaliidu projektijuht Kristel Arukask.

Peaauhinna, mootorsae Husqvarna 545, pani parimale talumetsamajandajale välja Husqvarna Eesti.

Erametsaliidu korraldatav parima talumetsamajandaja konkurss toimus 20. korda.

Kes on kes:

Maakondade parimad talumetsamajandajad

MARGO PÄRN, MÄE-MEERITSE TALU, LOODNA KÜLA, MÄRJAMAA VALD, RAPLAMAA

Mäe-Meeritse talu on ehe näide vanast eestiaegsest talukompleksist, mis on põlvest põlve hästi hooldatud. Mitmekülgne talunik tegeleb lisaks veel põllumajanduse (lihaveise kasvatusega) ning mesindusega.

ANTS KÕOMÄGI, KÕIVU TALU, KALLIKÜLA, TAHEVA VALD, VALGAMAA

Kõivu talu peremees on edukalt ühendanud põllumajanduse ja metsanduse. Taluniku põhitegevuseks on põllumajandus ning põllumajanduslikud teenustööd. Metsad on intensiivselt majandatud ning kõik raied on tehtud metsa vajadustest lähtuvalt.

REIN JÜRIMÄE, MUSTIKA TALU, NÕMBA KÜLA, PÜHALEPA VALD, HIIUMAA

Rein Jürimäe on metsaomanik, kes enamiku oma metsast majandab püsimetsana. Metsa kinnistul leidub palju erinevaid kasvukohti, mis teevad majandamise mõnevõrra keerukamaks. Talumetsa erinevaid puuliike ning sortimente kasutab Rein oma tisleritöös.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960