Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 27. september 2013

Õppetalus saavad õpilased praktilise töökogemuse

Tänased künnivõistlused toimuvad Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli õppetalu maadel.

Õppetalu on kooli osa kuid toimib isemajandava üksusena. Põllumajandusharidust andva kooli juures on õppetalu olemasolu hädavajalik. Töökorraldus Olustvere õppetalus on omanäoline – kõikides töödes osalevad õpilased; kevadised ja suvised põllutööd (mullaharimine, väetamine, taimekaitsetööd) on aga täielikult õpilaste teha.

Õppetalus on tegevuses 6 inimest, kes on ka õpetajad või praktikate juhendajad.  Õppetalu juhataja Riho Kala sõnul on nende kollektiiv suurepärane: “Meie kollektiiv on väga positiivse ellusuhtumisega, tööle tullakse alati hea tujuga – sellise suhtumisega on kerge edasi liikuda ja õppetalu arendada”.

Õppetalul on maad kokku 493 ha, sellest põllumaad 243 ha; kasutada on ka 300 ha rendimaid. Kasvatatakse teravilja (talinisu ja talirukis, oder, suvinisu, kaer), rapsi ja kartulit. Heina- ja karjamaid on 150 ha ning metsa 68 ha. Õppetalu hooldada on ka 7 ha suurune park ning väike kollektsioonaed, kus kasvatatakse õunapuid, marju, maitse- ja ravimtaimi ja lilli. Olemas on sigala 550 seaga, tallis elab 12 hobust ja mõned kitsed ning lambad.

“Selle aasta teraviljasaak oli meie talul keskmine, otra saime keskmiselt 5,5 t/ha ja rapsi 2,7 t/ha”, kommenteeris Kala tänavusi saake. “Kooli tehniline baas on hea, pole millegi üle kurta. Oleme võimalusepiires soetanud uut tehnikat, tänavu on meil 2 uut traktorit, uus kultivaator ja ader. Tulevikuplaaniks on ehitada uus 800m2 tehnikahall”.

Loe lisaks Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli kohta SIIT.

III kursuse põllumehed hindavad esimese künnivao sügavust
Autor: Miralda Paivel
Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Ana TilksonReklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150