Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 27. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õppetalus saavad õpilased praktilise töökogemuse

Tänased künnivõistlused toimuvad Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli õppetalu maadel.

Õppetalu on kooli osa kuid toimib isemajandava üksusena. Põllumajandusharidust andva kooli juures on õppetalu olemasolu hädavajalik. Töökorraldus Olustvere õppetalus on omanäoline – kõikides töödes osalevad õpilased; kevadised ja suvised põllutööd (mullaharimine, väetamine, taimekaitsetööd) on aga täielikult õpilaste teha.

Õppetalus on tegevuses 6 inimest, kes on ka õpetajad või praktikate juhendajad.  Õppetalu juhataja Riho Kala sõnul on nende kollektiiv suurepärane: “Meie kollektiiv on väga positiivse ellusuhtumisega, tööle tullakse alati hea tujuga – sellise suhtumisega on kerge edasi liikuda ja õppetalu arendada”.

Õppetalul on maad kokku 493 ha, sellest põllumaad 243 ha; kasutada on ka 300 ha rendimaid. Kasvatatakse teravilja (talinisu ja talirukis, oder, suvinisu, kaer), rapsi ja kartulit. Heina- ja karjamaid on 150 ha ning metsa 68 ha. Õppetalu hooldada on ka 7 ha suurune park ning väike kollektsioonaed, kus kasvatatakse õunapuid, marju, maitse- ja ravimtaimi ja lilli. Olemas on sigala 550 seaga, tallis elab 12 hobust ja mõned kitsed ning lambad.

“Selle aasta teraviljasaak oli meie talul keskmine, otra saime keskmiselt 5,5 t/ha ja rapsi 2,7 t/ha”, kommenteeris Kala tänavusi saake. “Kooli tehniline baas on hea, pole millegi üle kurta. Oleme võimalusepiires soetanud uut tehnikat, tänavu on meil 2 uut traktorit, uus kultivaator ja ader. Tulevikuplaaniks on ehitada uus 800m2 tehnikahall”.

Loe lisaks Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli kohta SIIT.

III kursuse põllumehed hindavad esimese künnivao sügavust
Foto: Miralda Paivel
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960