Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 27. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Täna toimub Läänemere-äärse kalanduse tulevikuvisooni teemaline konverents

Täna, 27. novembril algusega kell 10 toimub Tallinnas, Radisson Blu Hotell Olümpias IV rahvusvaheline kalanduskonverents "Uue kalanduspoliitika lävel", kus tutvustatakse, mida toob kaasa 2014. aastal kehtima hakkav uus Euroopa Liidu kalanduspoliitika.

„Eesti kalandusele tähendavad uued suunised eelkõige kalalaevastiku ja püügivõimsuse tasakaalu säilimist, tootjaorganisatsioonide koostöö jätkumist, kalavaru kaitsemeetmeid, tähelepanu rannapiirkondade kalandusele ning tagasiheitmise keeldu,“ selgitas põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder. „Suuresti on kalandus reguleeritud küll Euroopa Liidu tasemel, aga uuel perioodil saame regionaalsemalt läheneda Balti merel kalapüügi kvootide ja kontrollimeetmete kokkuleppimisse.“

Kalandus on Eestile tervikuna, eriti aga rannapiirkondadele oluline majandusharu – 2012. aastal moodustasid kala ja kalatooted ligi 16% Eesti põllumajandus- ja kalandustoodangu ekspordist. „Kalandus on suures osas suunatud ekspordile, võimaldab tööd rannapiirkondade elanikele ning on väga oluline keskkonnahoiu seisukohast,“ sõnas minister Seeder. 

Konverentsil kõnelevad Euroopa Komisjoni Merendus- ja kalandusasjade direktoraadi juht pr Carla Montesi, Islandi Ülikooli professor hr Ragnar Arnason, ÜRO Toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni kalamajandusosakonnast hr Felix Derk. Samuti arutlevad uue reformi üle Põllumajandusministeeriumi kalamajandusosakonna juhataja Ain Soome, Keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna juhataja Kaire Märtin, Tartu Ülikooli Mereinstituudi direktor Toomas Saat ja Saarte Kalandus MTÜ juhatuse esimees Aarne Põlluäär. Konverentsi avab põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.

Ühist kalanduspoliitikat rahastatakse läbi 2007. aastast tegutseva Euroopa Kalandusfondi (EKF). Aastateks 2007-2013 oli fondi eelarve ligi 4,3 miljardit eurot, millest Eesti kalandussektorisse suunatakse kokku 112,7 miljonit eurot, sh Eesti riigi poolne kaasfinantseerimine. Uue perioodi rahaliste vahendite maht on praegu lahtine, kuna läbirääkimised uue merendus- ja kalandusfondi regulatsioonide üle veel käivad.

Euroopa Kalandusfondi raha on mõeldud jätkusuutliku kalapüügi arendamiseks nii meredel kui ka siseveekogudel, samuti vesiviljeluse ning ka kalandustoodete töötlemise ja turustamise edendamiseks. EKF-i rahade jagamise aluseks on liikmesriikide koostatud kohalikud strateegilised kavad ja tegevuskavad.

Konverentsi ajakava leiad SIIT

.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960