Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 14. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuendatud Soome metsaseadus usaldab metsaomanikku.

Uuest aastast hakkas Soomes kehtima uuendatud metsaseadus, mis oluliselt suurendab metsaomanike õigusi metsade majandamisel.

Soome Metsakeskuse esindaja Anna Rakemaa sõnul toob seadus nüüd esiplaanile ühiskondlike huvide asemel metsaomanike huvid. Tema sõnul saavad kõik Soome metsomanikud keskenduda sellele, mida nad soovivad metsast saada – olgu selleks siis mustikad või puit.

Soome metsaseadus loob metsomanikele mitmeid uusi võimalusi metsa majandamiseks. Üheks oluliseks muudatuseks on raievanuste piirangute kaotamine. See tähendab, et Soome metsomanik ei pea raiega ootama seni, kuni puud on saavutanud teatud vanuse või mõõtmed. Edaspidi tohib metsa langetada siis, kui metsomanik seda vajalikuks peab. Samuti saab metsa uuendamisel kasutada erinevaid puuliike, ainus piirang selles osas on see, et lubatud on vaid kohalikud (Soome) puuliigid.

See kõik ei tähenda muidugi, et Soome metsaomanik saab nüüd metsa majandada päris ilma piiranguteta, säilinud on metsateatiste esitamise ja kooskõlastamise kohustus ning seaduses on pööratud varasemaga võrreldes suuremat tähelepanu loodusliku mitmekesisuse ja elupaikade säilitamisele. Nii tuleb näiteks väärtuslike elupaikade säilitamiseks koostada eraldi kavad ning elupaiku ei tohi metsa majandamine kuidagi ohustada.

Jätkuvalt kohustuslik on ka metsa raiejärgne uuendamine, kuid ka siin võimaldatakse metsaomanikele laiemat valikut. Kui puid raiutakse väiksemate partiidena ja võib-olla sagedamini kui senini, siis ka metsa uuendamine saab toimuda samas rütmis. Samas tuleb Metsaametile aru anda, kuidas ja kui edukalt metsa taastamistöid tehakse. Anna Rakemaa sõnul võivad inimesed oma metsaga teha, mida nad tahavad, kui nad tagavad ka eduka uuendamise.

Seadusemuudatus on Soomes tekitanud ka vastuseisu, kardetakse, et metsaomanikud hakkavad liigselt metsi raiuma ja ei tegele piisavalt uuendamisega. Nii ennustab ka Metsakeskus, et vaidlusi raiete seaduslikkuse üle tuleb edaspidi rohkem. Kuna aga põhivastutus tehtu eest langeb metsaomanikele, ennustab Soome Metsakeskus metsaomanike suurenevat huvi täiendkoolituste vastu.

Metsaseaduse muutmise eesmärgiks oli elavdada metsade majandamist. Kogu seaduse läbivaks ideeks on usaldus metsaomaniku suhtes. Ja kuigi näiteks maksukoormus Soomes on võrreldes Eestiga veidi kõrgem, saab Soome metsaomanik (sõltumata tema juriidilisest staatusest) arvestada metsamaterjali müügi korral tuludest maha tehtud kulud, mida Eestis füüsilisest isikust metsaomanik teha ei saa.

Allikad:

Soome Metsaselts

Eesti Metsaselts

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960