Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 27. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taastuvenergia konverents tõi oodatust enam kuulajaid

Saksa ekspertide hinnangul on Eesti liikumas õiges suunas ja oskab vältida mujal Euroopas tehtud vigu.

Täna Tallinnas toimunud konverents „Taastuvenergia – kasuks kliimale, inimestele, valdadele ja regioonidele“ tõi oodatud 60 kuulaja asemel sadakond osalejat. Saksa ekspertidelt kuulati nelja ettekannet, mis selgitasid nii Saksamaa energiapoliitikat kui tõid näiteid praktiliselt toimivatest kohalikest taastuvenergialahendustest. Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi energeetika asekantsler Ando Leppiman esitles taastuvenergiapoliitikat Eestis ja väljavaateid kuni aastani 2020. Lisaks ettekannetele toimus pikk ja elav arutelu.

Erinevalt Eestist on Saksamaal taastuvenergiaprojektid enamasti kohalike energiaühistute algatatud, olgu siis tegu tuuleparkide, biomassi või hakkepuiduga. Kõige aktiivsem on taastuvenergia-alane ühistegevus täna sooja tootmises kohalikesse kaugküttevõrkudesse, mis toimub lähiümbrusest pärit biomassi ja hakkepuidu baasil. Päikeseenergia tootmine on tavapärane ja seda kogutakse Saksamaal juba 1,8 miljonil katusel.

Eestimaa Talupidajate Keskliit koostöös Majandus - ja Kommunikatsiooniministeeriumi ning sihtasutusega „Euronatur“  Saksamaalt korraldasid taastuvenergia-alase konverentsi teemal „Taastuvenergia – kasuks kliimale, inimestele, valdadele ja regioonidele“ , et tuua Eestisse Saksamaa pikaajaline kogemus hajutatud taastuvenergia toomise alal, õppida nende edulugudest ja tehtud vigadest ning arutada taastuvenergia tootmise võimalikkuse, tasuvuse ja  keskkonnamõjude üle Eestis. Saksamaa on Euroopa Liidus ja kogu maailmas juhtival kohal taastuvenergia tootmise ja hajutatud energiatootmise vallas. Teatavasti on Saksamaa otsustanud lõpetada tuumaenergia kasutamise  ning asendada tekkiv puudujääk eelkõige erinevat liiki taastuvenergiaga.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960