Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 27. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlastel on võimalus mõjutada Euroopa kliimaotsuseid

20. märtsil kohtuvad Euroopa Liidu riigijuhid, et arutada Euroopa riikide püüdlusi kliimamuutustega toimetulekul. Eesti Taastuvenergia Koda ja Eesti Roheline Liikumine kutsuvad kõiki liituma algatusega "Lööme häirekella!" ("Sound the Alarm!"), et näidata enda toetust ja mõjutada riiklikke kliimapoliitika seisukohti.

Tegemist on Euroopa Liidu liikmesriikide elanikele suunatud algatusega, mille eestvedajaks on Euroopa Kliimaaktsioonide Võrgustik (Climate Action Network Europe), kelle seisukoht on, et ehkki Euroopa Komisjoni 2030 a. kliima- ja energiaraamistik annab kindla signaali, et EL kavatseb kliima muutuste vastu edasi võidelda, ei saa pakutut piisavaks lugeda.

Võrgustikuga liitunud organisatsioonid taotlevad, et õhku paisatavate kasvuhoonegaaside hulka vähendataks 2030. aastaks vähemalt 55% ning taastuvenergia osakaaluks ja energiasäästu kohustuslikeks sihttasemeteks kehtestataks vastavalt 45% ja 40%. Nende eesmärkide saavutamine aitab kaasa töökohtade loomisele, õhusaaste ja tervisekulutuste vähendamisele kui ka suurendab innovaatiliste lahenduste hulka keskkonnasäästliku tehnoloogia vallas.

Eesti Taastuvenergia Koja juhi Rene Tammiste sõnul on Euroopa Liidul ja liikmesriikidel võimalus ja ka moraalne kohustus heitmeid vähendada. „Ühine ja eesmärgipärane tegevus mõjutab Euroopa kliimapoliitikat ja aitab kõikidel liikmesriikidel olla keskkonnasõbralikum – sh vähendada musta energia osakaalu ja suurendada taastuvenergia kasutamist. See omakorda toetab pikas perspektiivis Eesti tööjõuturgu ja tehnoloogilist arengut,“ kirjeldas Rene Tammist Eesti seotust Euroopa kliimapoliitika mõjutajana. 

„Peame oluliseks, et iga eestlane avaldaks enda arvamust, ühinedes üleeuroopalise petitsiooniga ning saates personaalse eeltäidetud e-kirja ministritele, kes räägivad ja otsustavad meie nimel Euroopas või kasutaks võimalust liituda aktsiooniga Facebookis  „Üleeuroopaline kliimaaktsioon „Lööme häirekella!“ – Näita enda toetust!“ , mille põhjal saadame petitsiooni ühispöördumise Eesti ministritele,“ selgitas Eesti Rohelise Liikumise tegevjuht Siiri Liiva.

Eesti inimestel on võimalus osaleda üle-euroopalises kliimaaktsioonis ja kutsuda Eesti riigijuhte ambitsioonikamatele eesmärkidele, saates personaalse eeltäidetud e-kirja läbi veebilehe http://caneurope.org/act-now või liitudes Facebookis üritusega „Üleeuroopaline kliimaaktsioon „Lööme häirekella!“ – Näita enda toetust!“ veebiaadressil:  https://www.facebook.com/events/223544687847921/

Euroopa Kliimaaktsioonide Võrgustik on Euroopa suurim kliima- ja energiateemadega tegelev ühendus, kuhu kuulub 120 organisatsiooni enamikest Euroopa Liidu liikmesriikidest. Võrgustiku eesmärgiks on aidata ennetada ohtlikke kliimamuutusi ja edendada jätkusuutlikku kliima- ja energiapoliitikat Euroopas.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960