Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 30. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taastuvenergia moodustas mullu 12,6 protsenti elektri kogutarbimisest

Taastuvenergia moodustas eelmisel aastal Eestis elektrienergia kogutarbimisest 12,6 protsenti, mis on 2,4 protsendipunkti võrra vähem võrreldes 2012. aastaga.

Kokku toodeti eelmise aasta jooksul taastuvenergiat 1,15 teravatt-tundi ning toodang kahanes  16 protsenti. Veidi enam kui poole taastuvenergia toodangust andsid biomass, biogaas ja jäätmed. Neist allikatest toodeti eelmisel aastal elektrit 597 gigavatt-tundi, toodang kahanes aastases võrdluses 32 protsenti. Biomassist toodetud elektrienergia kogused kukkusid juba 2012. aasta viimases kvartalis, kui lõpetati biomassi suuremahuline põletamine Narva elektrijaamades.

Biomassist, biogaasist ja prügist toodetud elektrile maksti toetust 30,1 miljonit eurot, võrreldes 47 miljoniga aasta varem.

Tuuleenergia andis 2013. aastal 46 protsenti taastuvenergia kogutoodangust. Tuuleenergia toodang kasvas aastaga 18 protsenti ehk 80 gigavatt-tundi, sest 2012. aasta lõpul ja eelmisel aastal lisandus mitu uut tuuleparki.

Tuuleenergiale makstud toetussummad suurenesid aasta lõikes 61 protsenti 21,9 miljoni euroni. Kasv oli põhjustatud lisandunud uutest tuuleelektrijaamadest ning 2013. aastal võrgueeskirja nõuetele vastavaks tunnistatud, kuigi juba varem tööd alustanud jaamadest. Mõõtmised Pakri poolsaarel ja Virtsus näitasid 2013. aastal päeva keskmise tuulekiiruse mõningast vähenemist 2012. aastaga võrreldes.

Järsult kasvas eelmisel aastal päikeseenergia eest makstud toetuste summa, kuid teiste allikatega võrreldes oli toetuse kogumaht siiski marginaalne – 6000 eurot aastas.

Möödunud aasta jooksul toetust saanud taastuvenergia kogus ulatus kokku ligi ühe teravatt-tunnini. Rahalises arvestuses kahanes taastuvenergia toetuste summa 15 protsendi võrra ligikaudu 53 miljoni euroni.

Tõhusa koostootmise toetust maksti 2013. aastal võrreldes 2012. aastaga kümme protsenti rohkem, kokku 4,6 miljoni euro eest. Toetatava elektrienergia kogus kasvas 132 gigavatt-tunnilt 144 gigavatt-tunnini.

Eelmise aasta neljandas kvartalis moodustas taastuvenergia Eesti kogutarbimisest 16,9 protsenti, 2012. aasta samal ajal oli näitaja 12,5 protsenti.

Kuigi taastuvenergia toodang eelmisel aastal langes, ületas selle osakaal kogutarbimise suhtes riigikogu menetluses oleva elektrituruseaduse muudatuse seletuskirjas toodud eesmärki. 2013. aastaks oli seadusemuudatuse seletuskirjas toodud taastuvenergia osakaalu eesmärgiks 11,3 protsenti ja 2014. aastaks on see 12,0 protsenti.

Taastuvenergia toetussummade kohta leiab rohkem infot SIIT

.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960