Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 17. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rohelised on suurfirmade GMO-diktaadi vastu

Eestimaa Rohelised on nördinud valitsuse ja Riigikogu otsuste pärast, mille tulemusena pääseb Euroopa keskkonda veel üks geneetiliselt muundatud organism (GMO).

Eesti hääletas Euroopa Komisjonis GMO-saaste leviku poolt, vastandades ennast nii Euroopa Parlamendi enamuse kui ka Komisjoni enamusega, kes GMOd ei toetanud. Lisaks on see vastuolus Eesti valijate tahte ning toidujulgeolekuga. Tegemist on rahvusvahelise suurkorporatsiooni maisisordiga Pioneer 1507, mis toodab putukaid (mitte ainult kahjureid!) tapvat mürki. 

Organismidel, mis on inimeste poolt muundatud putukatapjateks, ei ole kohta meie looduses. Meil on niigi probleeme taimi tolmeldavate putukate arvu vähenemisega üle kogu Euroopa.

Lisaks üheksateistkümnele GMO vastu hääletanud Euroopa riigile, Euroopa Parlamendile ja muidugi Euroopa Rohelistele on otsust tauninud ka keskkonnakaitse organisatsioonid nagu Greenpeace jt.

Erakond Eestimaa Rohelised esimees Aleksander Laane: " Eestimaa tulevik peitub puhatas looduses, Euroopas hinnatud mahetoodangus, liigirikkuses ja tervist soosivas elukeskkonnas. GMO on oht meid ümbritsevale loodusele ja seekaudu ka meile endile. Me nõuame GMO maisi seemnete sissetoomise ja kasvatamise keelustamist Eestis. "

Selle maisi terad Eestis ei valmi. Pole ühtegi argumenti, miks Eesti peaks aktiivselt tegutsema ja hea seisma geneetiliselt muundatud maisi eest, vastandudes kogu Euroopa avalikule arvamusele ja ohustades oma julgeolekut ning jätkusuutlikust. GMO-seemned toovad endaga kaasa rahvusvaheliste firmade diktaadi, mis tähendab nii ogarat väetamis- ja mürkidega pritsimise sundi just nende määrtaud toodetega kui seemne-diktaati.

Erakonna aseesimees Olev-Andres Tinn lisas: "Taaskord näitas Eesti riik ennast kui rahvusvahelise kontserni marionett. Väärtuspõhine poliitika jääb sellise valitsemiskultuuri juures unistuseks."

Lisainfo:

Aleksander Laane, tel. 5026816

Olev-Andres Tinn, tel. 5011053

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960