Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 17. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

GM-mais Pioneer 1507 sai kasvatamisloa

11.02.2014 korraldati Euroopa Komisjonis hääletus uue GM-maisisordi Pioneer 1507 kasutuselevõtuks. Eesti hääletas GMO kasutuselevõtu poolt.

Kasvatamise lubamise poolt hääletasid Suurbritannia, Hispaania, Rootsi, Soome ja ka Eesti. Vastu olid 19 riiki, sealhulgas Prantsusmaa, Itaalia, Holland, Austria ja Poola. Erapooletuks jäid Belgia, Portugal, Tšehhi ja Saksamaa. Et aga Euroopa Komisjonis on häälte kaalukus määratud riigi rahvaarvu järgi, siis vastu olnud riikide hulga enamusest ei piisanud.

Suurbritannia õigustas otsust väitega, et Euroopa riskib muidu maailma põllumajandusmuuseumiks muutumisega ning et GM-maisi kasvatamisel on teaduslikult tõestatud eeliseid. Hispaania põhjendas poolthäält argumendiga, et nende talunikud peavad olema suutelised konkureerima Euroopa Liidust väljapoole jäävate riikidega, mis tohivad GM-saaki kasvatada.

Pioneer 1507 maisi pooldajad Euroopa Komisjonis väidavad 2001. aastal läbiviidud uurimusele viidates, et USA poolt arendatud maisisort on ohutu, selle eeliseks on  omadus end kahjurite eest kaitsta, tootes mürgist pestitsiidi ning immuunsust levinud umbrohutõrjele.

Euroopa Liidus on kommertskasvatamiseks heaks kiidetud vaid kaks GM-taime – mais Monstanto MON 810 ning kartul Amflora, mis hiljem kohtu kaudu keelustati. Suurimaks Monsanto maisi kasvatajaks on Hispaania ning GM-mais moodustab hetkel Euroopa Liidus kasvatatavast maisist 1,35%. Loomasööda jaoks on Brüssel andnud loa kasvatada 49 erinevat GM-taime (enamasti maisi), sealhulgas ka Pioneer 1507t.

Loe lisa portaalidest Reuters  ja BBC.

Euroopa Liidus lubatud GM-taimede nimekirja näed SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960