Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 4. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kõljala ühistus alla 10 tonni lüpsvat lehma kaua ei peeta

Kui paljudes Saaremaa piimakarjades ei küüni 10 000-kilose toodanguni mitte ükski lehm, siis maakonna kõrgeimate tootmisnäitajatega Kõljala POÜ alla kümne tonni lüpsvaid lehmi meeleldi karjas ei hoia, kirjutab Saarte Hääl

Jõudluskontrolli keskuse koostatud tabelis “Rekordlehmad läbi aegade” on Kõljala POÜ esindatud kümne esimese lehma hulgas koguni kahe lehmaga: viiendal kohal on lehm Noorel 18 374 kiloga ja kaheksandal kohal lehm Miilas 18 189 kiloga. Tabelit juhib Torma POÜ lehm Õnne, kelle teise laktatsiooni (lehma toodang arvestatuna poegimisest kuni 305. päevani) toodang oli 18 970 kg.

Kõljala POÜ juht Tõnu Post ütles, et ettevõtte lehmade toodang on pideva jälgimise all ning üldiselt neid loomi, kes lüpsavad alla 10 000 kilo, karjas ei hoita. “See suhtumine ei ole absoluutne, aga tavaliselt me vaatame, et kui toodangunumber laktatsioonidega ei tõuse, siis see loom läheb üsna ruttu ära,” rääkis Tõnu Post. “Kolmandas laktatsioonis peaks lehm kindlasti lüpsma üle 10 000 kilo, ei ole mõtet looma hoida, kui ta meie keskmist välja ei lüpsa,” lisas ta.

Tõnu Post ütles, et esimeses laktatsioonis antakse madalam toodang andeks, mistõttu võib karjas leiduda ka mõni 7000-kilose piimaanniga noor lehm. “Alati ei saa kohe lõplikult otsustada, siis me vaatame selle looma geneetikat – mida teeb tema ema, mida teevad tema õed – ja niiviisi langetame otsuse. Kui juba ema on vilets või õed annavad kehvalt piima, siis ei ole selle lehmaga midagi teha,” rääkis Saaremaa tuntuim piimatootja.

Loe täismahus artiklit SIIT.

.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960