Autor: Romet Kreek • 26. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Värske piim võib nõrgestada Kreeka valitsust

Kreekas võib erimeelsus värske piima mõiste pärast tuua kaasa valitsuse nõrgenemise ja ka troika abipaketi väljamakse peatamise, vahendab Reuters.

Riigi rahvusvahelised kreeditorid soovivad kehtestada reegleid, mis muudaks mõiste värske piim kehtivaks kuni 11 päeva vana piima kohta senise 5 päeva asemel.

Kuid Kreeka piimatootjad ja põllumajandust esindavad parlamendiliikmed võitlevad selle vastu, et värske piim võiks olla kuni 11 päeva vana. See on viimane segadus paljudest, mis takistab Kreeka päästmise programmi läbivaatamist.

Kuus koalitsiooni kuuluvat parlamendi liiget – kolm peaminister Antonis Samarase Uue Demokraatia parteist ja kolm sotsialistlikust PASOKist on vastu seaduseelnõule, mis läheb reedel parlamenti. See on vajalik, et toimuks Kreekale järgmine abilaenu väljamakse.

Kui nad hääletavad seaduseelnõu vastu, võivad erakonnad olla sunnitud nad parlamendist välja viskama, ja see vähendaks veelgi koalitsiooni nadi enamust – vaid 153 liikmele 300kohalises parlamendis.

„Ei pea olema ekspert, et saada aru, et värske piima mõiste muutmine võimaldab importida välismaalt piima ja seda siin värske pähe müüa,“ ütles PASOKi parlamendiliige Mihalis Kassis. „See on troika eeltingimus ja me väärime seda, mida me saame.“

"Parlamendiliikmed upuvad piima" oli laupäevase Ethnose esikaanelugu. Raisku läinud piim kaunistas vasaktsentristliku Eleftherotypia esikaant.

Miks on välismaised eksportöörid nii huvitatud Kreeka piimaturule tungimisest, küsib ZeroHedge. Põhjus on lihtne – piima hind.

Kreeka on Euroopas ainus riik, kus seadus määrab ära värske piima vanuse mõiste ja ka selle hinna, milleks on 1,30 eurot liiter - see on kõrgeim piima hind Euroopa Liidus. OECD andmetel maksid kreeklased ELi keskmisest piima hinnast 2012. aastal kolmandiku rohkem.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960