Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 11. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PRIA: pindalatoetuste taotlusvoorust ja uutest põllumassiivide kaartidest

2. mail algav pindalatoetuste taotlusvoor ei ole PRIA ega klientide jaoks päris samasugune nagu varasematel aastatel.  Enam ei kehti nõue, et toetusi sai taotleda vaid sellisele põllumaale, mis oli kantud 2003. a seisuga põllumassiivide registrisse. Register pole enam „lukus“, vaid sinna saab lisada uusi maid ja neile toetusi taotleda.

Oleme hakanud tegema ka ettevalmistusi üleminekuks elektroonilisele taotlemisele.

Praegu jõuavad mullu paberil taotluse esitanud klientideni taotlusmaterjalid – eelmise aasta põldude ettetrükk, põllumassiivide kaardid ning põllukultuuride loetelu; infovihik pindalatoetuste taotlemiseks; nõuetele vastavuse küsimustik.  Lisaks kehtivate kohustuste loetelu kohustusi omavatele taotlejatele.

Paberil materjale ei saadeta e-PRIAs toetusi taotlenutele, kuna nende jaoks on kogu info olemas e-PRIAs.  Kõigile taotlejatele, kelle postiaadress on kas Harjumaal, Valgamaal või Suure-Jaani vallas, digib PRIA ise 2013. aasta pindalatoetuste pabertaotluselt põllud e-PRIAsse ette ja soovitab neil klientidel kindlasti esitada taotluse e-PRIAs.

Plaanide kohaselt on tänavu viimane aasta, mil PRIA pindalatoetuste personaalseid  materjale paberil toodab ja klientidele koju saadab. Saamaks ülevaadet  kitsaskohtadest, mida võib kaasa tuua üleminek elektroonilisele taotlemisele, viime tänavu Harjumaal läbi pilootprojekti. Selles maakonnas oli  e-PRIAs taotlejate osakaal juba mullu ligi 60%. Harjumaa aadressiga taotlejad paberil materjale postiga ei saa – palume kasutada e-PRIAt. Kes soovib siiski saada ettetrükitud kaarte jm taotlusmaterjali, neil tuleb pöörduda aprillikuus lähimasse piirkondlikusse büroosse või trükkida taotluskaardid PRIA avalikult veebikaardilt.

Uute piiridega kaartide valmimine võtab aega

Paberil taotlusmaterjalide komplektis olevad põllumassiivide kaardid on koostatud põllumassiivide registri põhjal märtsi viimase nädala seisuga.  Samas ei olnud PRIAl võimalik selleks ajaks läbi töötada kõiki meile laekunud avaldusi massiivipiiride muutmiseks või uute heas korras põllumaade registrisse lisamiseks. Kaartidel ei kajastu veel muudatused, mis tehakse pärast 2. veebruari laekunud avalduste põhjal.

Oleme korduvalt kutsunud üles esitama põllumassiivide moodustamise või piiride muutmise avaldused hiljemalt 1. aprilliks. Selleks tähtajaks laekus meile ligi 8500 avaldust ning kahjuks ei ole meil väga suure töömahu tõttu võimalik neile 30 päeva jooksul vastata.  Kõigile, kelle esitatud avalduse vastamise tähtaeg on läinud üle 30 päeva, saadame lähiajal ja edaspidi teavituse, milles edastame eeldusliku avaldusele vastamise kuupäeva.

Planeerime 1.aprilliks esitatud avalduste põhjal teha muudatused registrisse võimalikult kiiresti, kuid hiljemalt nii, et kliendid saaksid taotlusperioodil  (2. maist 16. juunini 2014) need muudatused pindalatoetuste taotlusele lisada. Kaardi uuendamisest anname igale taotlejale täiendavalt kirja teel või telefonitsi teada.

Juhul kui konkreetse taotleja soovitud muudatusi ei ole siiski jõutud taotluste vastuvõtu põhiperioodi lõpuks 21. maiks põllumassiivide registrisse sisse viia, soovitame kliendil pindalatoetuste taotluse olemasolevate andmete alusel õigeaegselt (hiljemalt 21.maiks) ära esitada.  Kui klient saab teavituse massiivi muudatustest, on tal võimalik kuni 16. juunini muudatusavaldusega põllud taotlusele lisada või põllu pindala suurendada.  Kui taotlus on põhiperioodil ära esitatud, siis saab klient sinna kuni 16. juunini muudatusi esitada ilma, et rakenduksid sanktsioonid hilinemise eest.

Kõige uuemad põllumassiivide piirid on nähtavad PRIA veebikaardil ja e-PRIA-s.

Toetusi on võimalik taotleda ainult registrisse kantud põllumassiividele. Valdav enamik põllumassiivide muudatuste avaldusi viiakse registrisse ortofotode alusel.  Kohapealne kontroll on vajalik siis, kui taotleja on viinud näiteks ortofotol nähtava võsastunud ala heasse põllumajanduslikku seisundisse (võtnud võsa maha, koristanud võsajäätmed ja kännud, maal pole rohukamarata roopaid jne). Kuna PRIA ei jõua suurenenud halduskoormuse tulemusel kõiki selliseid juhtumeid kohapeal taotlusperioodi jooksul kontrollida, siis viiakse muudatus sisse taotleja avaldusel oleva joonise alusel.

Sellistest massiividest annab PRIA taotlejale teada. Massiividele taotlemisel, mis on kantud registrisse ainult taotleja joonise alusel, aga mida pole jõutud kohapeal kontrollida, tuleb taotlejal  hilisemate sanktsioonide vältimiseks eriti veenduda, et ta ei taotle toetust põllumassiividel suuremale pinnale kui on tegelikult haritav pindala. Taotleja vastutab ise oma taotlusaluste pindalade õigsuse eest – seda ka ortofoto alusel moodustatud massiivipiiri puhul.

Pärast 1. aprilli esitatud avaldused jõuab PRIA kanda registrisse hiljemalt augusti lõpuks ning nendele maadele on võimalik toetust taotleda alates 2015. aastast. PRIA teavitab kõiki hilise avalduse esitanuid ja pikendab avaldustele vastamise tähtaega haldusmenetluse seaduse § 41 alusel.

Maakasutusõigus on toetuse taotlemisel üks eeldusi

Toetust võib taotleda põllumajandusmaa kohta, mida taotlejal on õigus kasutada taotluse esitamise aasta 15. juuni seisuga. Toetuse saamise eeldusteks on nii maa kasutusõiguse omamine kui ka maa reaalne kasutamine.

Seadus ei kehtesta rendilepingule kohustuslikku vormi, see võib olla nii suuline kui ka kirjalik. Suulise rendilepingu puhul tuleb arvestada, et kokkuleppe (lepingu) olemasolu peab tõendama isik, kes tahab lepingualusele maale toetust saada. Kui taotleja ei suuda tõendada suulise rendilepingu olemasolu, loetakse, et rendileping puudus. Seega soovitame võimalike segaduste ja vaidluste vältimiseks sõlmida lepingud kirjalikult. Ka lepingute ülesütlemine peab olema kirjalikult vormistatud.

Jätkuvalt riigi omandis olevate maade või riigi omandis olevate maade ajutisse kasutusse ning kasutusvaldusesse andmine toimub vastavalt õigusaktides sätestatud korrale. Sellistele maadele toetuse taotlejal peab olema maa kasutamise kohta kindlasti kirjalik leping.

Kas teie kontaktandmed vajavad täiendamist?

Et igasugune info jõuaks operatiivsemalt klientideni, siis oleks väga vaja, et PRIA kliendiregistris oleksid kliendi andmete hulgas tema e-posti aadress ja kontakttelefon. Kui neid veel registris pole või on andmed muutunud, siis saab klient need ise sisestada e-PRIA kliendiregistri teenuses „Taotleja kliendiandmete vaatamine ja muutmine“.

 Vaata lisa: http://www.pria.ee/

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960