Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 27. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

26. juunil diagnoositi sigade Aafrika katk Läti Vabariigi territooriumil 

Haigus on diagnoositud kolmel metsseal ja ka kolmel koduseal Valgevenega piirnevatel aladel.

Sigade Aafrika katk on väga nakkav sigade haigus, mille kulg võib olla üliäge ning mida iseloomustab kõrge palavik, täielik isutus, verevalumid nahal ja siseorganites ning surm 7 – 10 päeva jooksul pärast haigustunnuste ilmnemist. Suremus võib küündida 100%-ni.

Haigus on kiire levikuga ja tekitab suurt majanduslikku kahju. Kõik haiged ja haiguskahtlusega seakarjad hävitatakse.

Sel aastal on sigade Aafrika katku puhanguid korduvalt diagnoositud Venemaal ja Valgevenes ning juba ka Poola ja Leedu Valgevenega külgnevates piirkondades. Vähendamaks üliohtliku taudi võimaliku leviku riski Eestisse on Veterinaar- ja Toiduamet kehtestanud täiendavalt järgmised bioohutusmeetmed:

Seafarmi territooriumile võib Venemaalt, Valgevenest, Lätist, Leedust ja Poolast saabunud elussigade vedamiseks kasutatav veok siseneda alles:

peale 48 tunnist ooteaega alates Eesti piiri ületamisest ningpeale transpordivahendi täiendavat desinfitseerimist Eestis (desinfitseerimiseks sobivad kloori sisaldavad desovahendid nagu 5%-line kloramiinlahus, naatriumhüpokloritilahus, kloorlubi, Halamid ja Virkon S lahjenduses 1:200)ülalnimetatud meetmete täitmine peab olema dokumentaalselt tõestatud

Keelatud on sigade kuumtöötlemata sööda sissevedu Eestisse Venemaa ja Valgevene, Läti, Leedu ja Poola piirkondadest, kus on diagnoositud sigade klassikaline katk või sigade Aafrika katk või on kehtestatud nendega seotud piirangud. Täpsema loetelu nendest piirkondadest leiab sigade Aafrika katkuga seoses kehtestatud täiendavate loomatauditõrje meetmete punktist  2.

Veterinaar- ja Toiduamet tuletab nii loomapidajatele ja elusloomade vedajatele meelde, et üliohtliku taudi leviku tõkestamisel on äärmiselt oluline kõikide bioohutusmeetmete range järgimine ja täitmine.

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960