19. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seakatku levik on mõjutanud sealiha sisse- ja väljavedu

Statistikaameti andmetel imporditi 2014. aasta I poolaastal Eestisse

10 400 tonni sealiha. Võrreldes eelmise aasta I poolaastaga vähenes sealiha import 2500 tonni võrra. Vähenes ka sealiha eksport.

Tänavu esimesel poolaastal vähenes sealiha import peamiselt Poolast (1200 tonni võrra mullu sama ajaga võrreldes) ja Belgiast (1100 tonni võrra). Imporditud sealihast üle poole oli Saksamaa ja Taani päritolu. Poola päritolu sealiha import moodustas 13% kogu sealiha impordist Eestisse ning Läti ja Leedu päritolu sealiha kumbki vaid 2%. On põhjust arvata, et Aafrika seakatku leviku tõttu võib järgmistel kuudel sealiha import Eestisse jätkuvalt väheneda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2014. aasta I poolaastal eksporditi Eestist 4000 tonni sealiha, millest üle 70% oli Eesti päritolu. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga vähenes

 2014. aasta I poolaastal kogu sealiha eksport ligikaudu 3000 tonni võrra. Eesti päritolu sealiha eksport vähenes 870 tonni võrra.

Sealiha väljavedu on vähenenud peamiselt Lätti ja Venemaale. Võrreldes eelmise aasta I poolaastaga saadeti 2014. aastal I poolaastal Lätti 2100 tonni vähem sealiha. Seetõttu, et Venemaa kehtestas tänavu jaanuari lõpus Aafrika seakatku hirmus sealiha impordikeelu, II kvartalis sealiha enam Eestist Venemaale ei eksporditud (I kvartalis oli väljavedu veel 71 tonni). Mulluse ja tänavuse esimese poolaasta võrdluses vähenes sealiha eksport Venemaale 492 tonni võrra. Peale selle takistab sealiha eksportimist Venemaale nüüd ka Venemaa kehtestatud keeld importida Euroopa Liidu riikidest toiduaineid. Venemaale eksporditi Eesti päritolu sealiha.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peamised riigid, kuhu tänavu I poolaastal Eesti päritolu sealiha eksporditi, olid Läti ja Leedu. Lätti veeti üle 60% ning Leetu 14% Eesti päritolu sealihast. Võrreldes eelmise aasta I poolaastaga on eestimaise sealiha eksport Lätti suurenenud 410 tonni võrra. Tänavu kuue kuuga on Eesti päritolu sealiha mulluse sama ajaga võrreldes vähem välja veetud peamiselt Venemaale (492 tonni vähem), Itaaliasse (350 tonni vähem), Soome (260 tonni vähem).

2013. aastal toodeti Eestis 49 500 tonni sealiha. Sealiha eksporditi 12 400 tonni, üle poole sellest ehk 6700 tonni oli Eesti päritolu. Eestisse toodi möödunud aastal sisse 25 500 tonni sealiha. Võrreldes teiste lihaartiklitega (nt veise-, lamba-, linnuliha) oli sealiha eksport ja import kõige suurem.

 

Autor: Mirgit Silla

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960