Autor: Tiiu Annuk • 22. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlluinfo: Mida teha, et taliraps ja rüps edukalt talvituks? 

Selle nädala põlluinfos kirjutab Scandagra Eesti ASi agronoom-nõustaja Tiiu Annuk sellest, mis tööd tuleks teha talirapsi-rüpsi põldudel külvijärgselt.

Sel nädalal käib jätkuvalt aktiivne talirapsi külv, kuid varased talirapsikülvid on juba üleval ning sel juhul on viimane aeg mõelda, mis edasi tuleks teha, et taliraps edukalt talvituks.

Taliraps ja ka rüps võib sügisel nakatuda erinevatesse haigustesse, samuti võivad kahjustada kahjurid, eelkõige nälkjad ja teod. Väiksem kahju aga ei ole ka läbi umbrohtude, kus viimased võivad lämmatada suurema konkurentsivõimega kultuurtaimi. Kuigi umbrohutõrjet teevad väga paljud juba kohe peale külvi, võib jääda probleemiks teravilja eelvilja puhul teraviljavaris. Viimasel juhul tuleks kasutada erinevaid orasheina tõrjevahendeid. Orasheina ja teraviljavarise tõrjet saab edukalt ühildada fungitsiidide/kasvuregulaatorite kasutamisega, samuti leheväetiste kasutamisega.

Taimehaigustest ohustab kõige enam talirapsi ja rüpsi sügisel fomoos ehk mustmädanik (Phoma lingam, Leptospaeria maculans). Fomoos tekitab rapsil juurekaela- ja varremädanikku. Talirapsi sügisesel nakatumisel nakatunud lehed talvel hukkuvad, kuid seene pükniidid säilivad ja kevadel areneb haigus edasi. Seetõttu, nakatumise korral tuleb talirapsi pritsida haiguste vastu juba sügisel.

Lisaks haiguste tõrjele on väga oluline taime kasvu reguleerimine. Fungitsiide/kasvuregulaatoreid on mõistlik ühildada ühte paagisegusse nt kõrreliste tõrjega, leheväetiste andmisega või hoopis kasvuaegsete herbitsiidide kasutamisega.

Loe täpsemalt SIIT.

 

.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960