Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 5. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nootade ja mõrdadega kalapüük lükkub kaks nädalat edasi

Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus allkirjastas käskkirja, millega keelatakse 15. septembrini Peipsi-, Lämmi- ja Pihkva järvel kalapüük põhja- ja pöörinootadega ning mõrdadega.

Ajutine püügikeeld kehtestatakse alamõõdulise koha kaitseks. Nimelt on augusti lõpus tehtud katsepüügid näidanud, et ligi pool püütavast kohast on alamõõdulised. Seetõttu tuleb palju kala järve tagasi visata, kuid enamasti tähendab see ka nende asjatut hukkumist, mis mõjutab tugevasti järgmiste aastate kohapüügi võimalusi ja saake.

Samas näitavad uuringud, et kalad on viimaste nädalate jooksul kiirelt kasvama hakanud ning Tartu Ülikooli Mereinstituudi teadlaste hinnangul saavutab enamik kalu kahe nädala jooksul alammõõdu. Tulenevalt koha bioloogiast kasvab kala kõige kiiremini suve teisel poolel. Tänavuse suve alguse väga madalatele veetemperatuuride ja kesise toidulaua tõttu on koha hakanud kasvama aga alles augusti teisel poolel.

Põhja- ja pöörinoodaga on keelatud püüda 5.-15. septembrini ning mõrdadega 6.-15. septembrini.

Teadlaste soovituse kohaselt on ajani, mil enamik koha saavutab kokkulepitud alammõõdu, võimalik Peipsi järvel kaldast kaugemal kui 1 km ning Lämmi- ja Pihkva järvel kaldast kaugemal kui 500 m jätkata püüki nakkevõrkudega.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960