Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 5. september 2014

Nootade ja mõrdadega kalapüük lükkub kaks nädalat edasi

Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus allkirjastas käskkirja, millega keelatakse 15. septembrini Peipsi-, Lämmi- ja Pihkva järvel kalapüük põhja- ja pöörinootadega ning mõrdadega.

Ajutine püügikeeld kehtestatakse alamõõdulise koha kaitseks. Nimelt on augusti lõpus tehtud katsepüügid näidanud, et ligi pool püütavast kohast on alamõõdulised. Seetõttu tuleb palju kala järve tagasi visata, kuid enamasti tähendab see ka nende asjatut hukkumist, mis mõjutab tugevasti järgmiste aastate kohapüügi võimalusi ja saake.

Samas näitavad uuringud, et kalad on viimaste nädalate jooksul kiirelt kasvama hakanud ning Tartu Ülikooli Mereinstituudi teadlaste hinnangul saavutab enamik kalu kahe nädala jooksul alammõõdu. Tulenevalt koha bioloogiast kasvab kala kõige kiiremini suve teisel poolel. Tänavuse suve alguse väga madalatele veetemperatuuride ja kesise toidulaua tõttu on koha hakanud kasvama aga alles augusti teisel poolel.

Põhja- ja pöörinoodaga on keelatud püüda 5.-15. septembrini ning mõrdadega 6.-15. septembrini.

Teadlaste soovituse kohaselt on ajani, mil enamik koha saavutab kokkulepitud alammõõdu, võimalik Peipsi järvel kaldast kaugemal kui 1 km ning Lämmi- ja Pihkva järvel kaldast kaugemal kui 500 m jätkata püüki nakkevõrkudega.

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Ana TilksonReklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150