Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 24. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teadlaste Ööl saab teada, kas heina saab mootorisse panna

Reedel, 26. septembril toimub Eestis üleeuroopaline Teadlaste Öö – Eesti Maaülikoolis on sel õhtul külalistele avatud õppehooned, laborid, katselaut ja Zoomeedikumi anatoomiakogu.

„Teadlaste Öö raames saab meilt näiteks vastused küsimustele, mis on toit ja kust see tuleb,“ selgitas ettevõtmise koordinaator Eesti Maaülikoolis, teadus- ja arendusosakonna spetsialist Eve-Liis Abroi. „Samuti näitavad teadlased, kus ja kuidas  elab lehm ning sedagi, kuidas saab looduslikest ehitusmaterjalidest ehitada endale tervisliku kodu.“ Abroi lisas, et tehnikahuvilistel on võimalik tutvuda näiteks robotite ehitamisega ning osaleda koguni pneumomobiili rallil. „Põnevaid tegevusi on maaülikoolis igas vanuses huvilistele.“

Teadlaste Öö raames on maaülikoolis kell 18-22 avatud mikromeierei (Kreutzwaldi 64), kus räägitakse teemal „Toit ja toidutootmine“  ja näidatakse, mis on toit ning kuidas seda toodetakse. Lisaks on lastele avatud toitu puudutavad õpitoad (erinevad omadused, maitsed, värvid jne). Samas kohas toimub kella 19st kuni 21ni teadusteater - maaülikooli doktorantide eestvedamisel mängitakse inimsuuruses lauamängu, kus võidavad teadlased, kellel on laiad teadmised metsast, põllupidamisest ja toidust.

Zoomeedikumi anatoomiakogus (Kreutzwaldi 62) saab vaadata, millised näevad loomad välja seestpoolt, samuti saab näha koduloomade ja ulukite skelette ja kahjustatud organeid.

Märja veisekasvatuse katsefarmis näeb suuri ja väikeseid lehmasid ning sedagi, kuidas töötab lüpsirobot.

 Maaehituse osakonna (Kreutzwaldi 5, ruumid 0C4, 0C3, 0C5, 0C17) teemaks on „Looduslikest ehitusmaterjalidest tervislik elukeskkond“. Osakond on avatud kell 18-21. Seal antakse ülevaade looduslikest materjalidest, ehitiste konstruktsioonide kohapealsetest kontrollimise võimalustest ning looduslike materjalide tugevusomaduste määramisest. Samuti tutvustatakse kohalikke ehitusmaterjale ja nende ehitusfüüsikalisi omadusi, looduslikke viimistlusmaterjale ning looduslike soojusisolatsioonimaterjalide kasutamist elamute soojustamisel. Lapsed saavad osaleda mängulistes tegevustes, täiskasvanutele on ette valmistatud teemakohane viktoriin.

Tehnikainstituudis (Kreutzwaldi 56) on avatud robotiehituse töötuba (algusajad kell 18.00 ja 20.00, grupi suurus kuni 15 inimest), lisaks antakse ülevaade tänase ja homse päeva kütustest (kell 18-21; räägitakse, mida uuritakse tänapäeva kütustes, milline peab üks korralik kütus olema, kas heina saab mootorisse panna ning  kui hästi põlevad vetikad), uuritakse sisepõlemismootori tööd (kell 19.00), osaleda saab pneumaatika töötoas ja pneumomobiili rallil (kell 18.30, 19.30 ja 20.30, grupi suurus kuni 8 inimest). Lisaks on võimalik sukelduda müra ja ergonoomika maailma (kell 18-21), saab teada hea ahju saladuse (kell 18-21) ning tutvuda lauda robootikaga (kell 18-21).

 Kõik Eesti Maaülikoolis toimuvad külastused ja loengud on tasuta.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960