Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 30. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piimatööstuste kulud ja tulud kasvasid esimesel poolaastal 10%

Piimatööstuse müügitulu oli esimesel poolaastal ligi 10% ning kasum 1,7% suurem võrreldes eelmise aasta sama ajaga. Ka kogukulud kasvasid samal perioodil 10%.

Piimatööstuse müügitulu oli 2014. esimesel poolaastal Statistikaameti andmetel 206,4 miljonit eurot, mis oli varasemaga võrreldes 9,8% suurem. „Siseturul kasvas piimatoodete tarbimine ning vaatamata aasta alguses mitmele piimatööstusele kehtestatud ekspordikeelule Venemaa, Valgevene ja Kasahstani tolliliitu, kasvas ka piimatoodete eksport,“ ütles kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand.

Piimatoodete ekspordikäive oli esimesel poolaastal 117 miljonit eurot, mis on 24% võrra enam kui mullu samal ajal.

Samal ajal jätkus esimesel poolaastal kogukulude tõus. Ligi 10% kasvanud kogukulud olid esimesel poolaastal 200,9 miljonit eurot ja moodustasid 97% müügitulust. „Piima töötlemisprotsessis kallinesid paljud muutuvkulud nagu tööjõud, energia, tooraine, transport jt, tuues kaasa kogukulude tõusu,“ sõnas Taavi Kand.

Piimatööstus tootis 2014. aastal 6 kuuga 136,0 tuh tonni piimatooteid, mida oli varasemaga võrreldes viiendiku võrra enam. Poolaasta jooksul kasvasid SA andmetel kõigi piimatoodete tootmismahud, enim või, joogipiima ja kohupiima toodang. Piimatööstuse kogukasum oli esialgsetel andmetel 5,6 mln eurot ning see suurenes 1,7%. Teisel poolaastal võib eeldada kasumi vähenemist, kuna mõju hakkab avaldama 7. augustil kehtestatud üldine Venemaa impordipiirang.

Põllumajandusministeeriumi arvutuste järgi  moodustas piimatööstuse toodang 4,0% töötleva tööstuse ja 24,9% toiduainetööstuse toodangu väärtusest.

Loe lähemalt piimatööstuse 2014. aasta I poolaasta ülevaadet SIIT

.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960