Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 13. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Täna algavad läbirääkimised Läänemere kalapüügiõiguste üle

Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus esindab Eestit täna Luksemburgis algaval Euroopa Liidu kalandusnõukogu istungil, kus üheks olulisemaks teemaks on 2015. aasta Läänemere kalapüügivõimalused.

„Eestil on ees põhjalikud läbirääkimised, sest me ei saa me nõustuda mitmete Euroopa Komisjoni ettepanekutega. Mitme kalaliigi arvukus on nii suur, et väga järsud püügivõimaluste kärped ei ole põhjendatud ega vajalikud," selgitas keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus. Näiteks ei saa Eesti leppida kilu püügiõiguse väga järsu vähendamisega - Euroopa Komisjon soovib seda püügiõigust kärpida 17 protsendi võrra. Eesti positsiooni toetav teadlaste ettepanek soovitab kilu kvooti kärpida 10%.

Euroopa Komisjon on teinud ka ettepaneku vähendada Soome lahe lõhe püügikvooti 23 protsendi võrra, kuid Eesti seisukoht on, et lõhe arvukus lubab lõhe püügikvoodi 2015. aastal kärpimata jätta. Eesti lõhepopulatsioonide olukord on võrreldes teiste Soome lahe äärsete riikidega väga hea ning jätkuvalt paranemas. Käesoleval aastal võib Soome lahest püüda 3589 lõhekala.

Möödunud aasta läbirääkimistel saavutas Eesti väga hea tulemuse. Käesoleval aastal võib Läänemerest kilu püüda 27 489 tonni ja räime Läänemere avaosast 12 644 tonni. Liivi lahest võib räime püüda 14 186 tonni.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960