Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 14. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida peab loomapidaja PRIA loomade registrile teatama?

Loomapidaja kohustus teatada PRIA põllumajandusloomade registrile 7 päeva jooksul põllumajandusloomadega seotud sündmustest kehtib üle 10 aasta ning on üks osa nõuetele vastavuse reeglistikust. Selle nõude täitmata jätmine võib kaasa tuua toetuste vähendamise.

Põllumajandusloomade andmete  registreerimine riiklikus registris on oluline loomadega seotud nakkushaiguste ennetamisel ja likvideerimisel. 2009. a sätestati nõue loomadega seotud sündmustest teatamise kohta ka nõuetele vastavuse nõudena.

Nõuetele vastavuse nõuded on avaldatud PRIA ja Põllumajandusministeeriumi kodulehel. Loomapidamisega seotud nõuete rikkumised mõjutavad taotlejale makstavate pindalapõhiste ja loomatoetuste summat. Kui ühel aastal tuvastatud reegli rikkumine ka järgmisel aastal kordub, on sanktsioon (toetuse vähendamine) juba suurem.

Nõuetele vastavuse reeglitest kinnipidamist kontrollib Veterinaar- ja Toiduamet taotlejate juures kohapeal. PRIA töötajad võrdlevad loomapidaja poolt loomadega toimunud sündmuste kohta dokumentide registrile esitamist nende tähtaegadega, mille jooksul teatised tegelikult pidanuks PRIAsse jõudma. PRIA loomade register suurendab aasta-aastalt administratiivselt kontrollivate loomapidajate hulka.

Pärast looma sündi tuleb loomapidajal hankida Jõudluskontrolli Keskusest kõrvamärgid ning panna veistele kõrva 20 päeva, lammastele ja kitsedele 6 kuu jooksul sünnist. 7 päeva jooksul pärast looma kõrvamärkidega märgistamist tuleb looma andmed PRIAsse esitada.

Märgistamata vanemate loomade ostmine toob kaasa rikkumise, kuna märgistamine toimub ettenähtust hiljem. Sellepärast tuleks enne looma ostmist paluda ta eelmisel loomapidajal märgistada.

7-päevase tähtaja jooksul tuleb registreerida veise, lamba ja kitse esmakordne poegimine, kui järglast ei märgistata; karjast väljaviimine ja karja toomine; hukkumine; kadumine; tapmine kohapeal või tapamajas; riigist väljavedu ja riiki sissevedu.

Audiitorid on juhtinud PRIA tähelepanu, et 7-päevane teavitustähtaeg tähendab loomapidajale kohustust vajalik info 7 päeva jooksul PRIAsse kohale toimetada, mitte näiteks seitsmendal päeval postitada.

Loomade andmeid saab PRIAle esitada nii taotlusvormidega kui ka interneti teel kliendiportaalis e-PRIA.

Nõuetele vastavuse nõuded, mis puudutavad loomade registri toiminguid, kehtivad aastaringselt.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960