Pikalt analüüsitud Estonian Vodka geograafilise tähise taotlus leidis Põllumajandusministeeriumi ekspertkomisjoni enamuse toetuse. Seitse komisjoni liiget toetasid taotlust, kolm jäid erapooletuks.
Taotluse esitanud Estonian Spirit OÜ juhatuse liikme Sven Ivanovi sõnul on ekspertkomisjoni enamuse toetus oluline. “Oleme algusest peale olnud seisukohal, et Eesti viin peab olema tehtud Eestis toodetud piiritusest, kasutades Eesti teravilja või kartulit. Selline lahendus, mille vastu ei olnud ükski eksperkomisjoni liige, loob lisaväärtust nii Eesti viljakasvatajatele kui ka põllumajandusektorile laiemalt,” selgitas Ivanov.
Ekspertkomisjoni arvamus on põllumajandusminsitrile nõuandva iseloomuga. Taotluse esitamseks on Eestil aega 2015. aasta veebruarini.
Sven Ivanovi sõnul on kaitsud geograafilise tähise mõte selles, et tarbija teaks, millisest piirkonnast ehk riigist tarbitava toote põhitooraine pärineb. “Geograafiline tähis aitab säilitada piirkonnale eriomast majandusharu, hoiab kohalikke töökohti, toob inimestele tulu ning võimaldab jutustada unikaalset lugu. Oluline on rõhutada, et geograafiline tähis antakse piirkonnale, mitte konkreetsele ettevõttele,” rõhutas Sven Ivanov.
Artikkel jätkub pärast reklaami
Seotud lood
pollumajandus.ee käis vaatamas, kuidas valmib ainuke kodumaise tooraine baasil valminud piiritusest tehtud viin.
Eesti Põllumeeste Keskliit, Eestimaa Talupidajate Keskliit ja Eesti Rukki Seltsi tegid ühispöördumise ministrile geograafilise tähise Estonian Vodka tunnustamiseks.
Eesti põllumehed tegid pöördumise põllumajandusministrile geograafilise tähise Estonian Vodka tunnustamiseks.
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.