Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 28. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ivanov: Geograafiline tähis loob Eestis toodetud viinale lisandväärtust kogu maailmas

Eesti põllumehed tegid pöördumise põllumajandusministrile geograafilise tähise Estonian Vodka tunnustamiseks.

põllumajandus.ee uuris Estonian Spirit OÜ juhatuse liikme Sven Ivanovi käest asja tagamaid, teades, et Estonian Vodka geograafilise tähise taotlus leidis Põllumajandusministeeriumi ekspertkomisjoni enamuse toetuse 13. novembril toimunud arutelul, kus seitse komisjoni liiget toetasid taotlust, kolm jäid erapooletuks.

Järgneb intervjuu Sven Ivanoviga.

Miks on geograafiline tähis oluline viinale? Eestis on viina valmistamise ajalugu ligi 500 aastat vana ja piiritusetööstus on olnud üheks Eesti tööstuse alustalaks. Geograafiline tähis loob Eestis toodetud viinale lisandväärtust kogu maailmas, see annab meile võimaluse rääkida oma lugu heast tootest, millel on pikk ja väärikas ajalugu. Tegelikult on see geograafiline tähis oluline kogu Eesti toiduainetööstusele – tegu on ju Eesti esimese geograafilise tähisega!

Millist kasu sellest saab riik ja põllumees? Võidab kindlasti tarbija – talle tekib selgus, milline viin on tegelikult Eesti toorainest tehtud ja milline mitte. Täna seda selgust ju tarbijatel ei ole. Põllumeestele loob see täiendava võimaluse oma toodangut, eelkõige rukist ja nisu, veel rohkem väärtustada. Riigile on oluline, et väheneb piirituse import, millest segatud viin müüakse maha just suures osas Eestis ja Eesti viina nime all. Rohkem väärtustataks kohalikku toorainet, tekivad investeeringud  ja luuakse töökohti. Geograafilise tähise kehtestamine loob eeldused väiksemate alkoholitööstuste tekkimiseks Eesti eri paigus, see elavdaks nii kohalikku elu kui ka konkurentsi.

Kuidas see, kui viinal on geograafiline tähis Estonian Vodka, teie viina müügile kasu toob – nii Eestis kui välismaal? Meie viin – Moe 1886 Vodka – on olnud algusest peale täielikult tehtud Eesti toorainest ja ka Eestis toodetud. Geograafiline tähis annab sellele ammu teada faktile täiendava riikliku kinnituse. Kindlasti on see täiendav riiklik kinnitus abiks müügitegevusel nii Eestis kui ka välismaal – see on oluline argument ekspordil.

Mida tähendab teile Eesti põllumeeste toetus antud teemal? See on meile tõesti väga oluline. See näitab, et Eesti põllumehed mõistavad meie tegevust ja saavad aru, millist lisandväärtust kohalik piiritusetööstus põllumeestele loob. Oleme aastaid Eesti põllumeestega tihedat koostööd teinud ja meil ongi ühine huvi Eesti põllumajandustoodangut rohkem väärtustada. Heaks näiteks on maheteravili. Selle päritolu ja kasvatus  on juba nö. riiklikult kontrollitav kuni kasvatajani välja ja selle tulemusena oleme hüppeliselt suurendanud maheteravilja kasutust kohalikus tööstuses, eksportides seda juba valmistootena, selle asemel, et seda baastoorainena eksportida. Meie klient saab kindel olla, et piiritus on garanteeritult valmistatud parimate taliviljade hulka kuuluvast Eesti rukkist ja nisust.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960