Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 26. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sulling: Eesti piimasektor vajab nii kiireid kui pikaajalisi strateegiaid

Väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Anne Sulling külastas Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskust (TFAK), kus luuakse innovaatilisi lahendusi toidutööstuse, sealhulgas Eesti piimatööstuste jaoks.

Anne Sullingu sõnul on TFAK hea näide sellest, kuidas teadustöö saab ettevõtlusele appi tulla, ettevõtlus omakorda kaasa aidata teaduse arengule ning koostöös sünnivad uued tooted, mis võiksid kasvatada Eesti toidutööstuse tooteportfelli ja suurendada ekspordivõimekust.

“Eesti piimasektor vajab nii kiireid kui pikaajalisi strateegiaid. Lühemas plaanis on esmane ülesanne leida uus ja püsiv turg toodetele, mis seni läksid Venemaa turule. Pikemas perspektiivis aitab piimatööstust aga edasi tootearendus ning seejuures on ettevõtetele abiks nii Tallinnas tegutsev Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus kui ka Tartus tegutsev Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskus,” ütles Anne Sulling.

Ministri sõnul tuleb lähiaastatel kindlasti suurendada Eesti piimatöötlemise võimekust, et meil oleks võimalik toorpiima asemel eksportida kõrgema väärtusega tooteid. Tehnoloogia arenduskeskustest peaks Euroopa Liidu rahastamisperioodi 2014-2020 lõpuks kujunema aga rahvusvaheliselt tunnustatud arenduskeskused, kus lisaks Eesti ettevõtjatele vajalikele arendustöödele suudetakse pakkuda ka välisettevõtetele huvipakkuvat kõrgetasemelist arendustööd.

„Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse klientidest kolmandik on rahvusvahelised ettevõtted, seega on see arenduskeskus tõestanud end usaldusväärse partnerina ning loonud ettevõtetega koostöö jätkumiseks väga head eeldused. Samuti on märkimisväärne TFAKis kaitstud teadustööde arv,“ märkis Anne Sulling. Tema sõnul peab tehnoloogia arenduskeskuste siht olema pärast toetusperioodi lõppu jätkata iseseisvana ning selleks on oluline kliendibaasi ja arendusvõimekust praeguses faasis kasvatada.

Tehnoloogia arenduskeskuste (TAK) programmiga on ettevõtjatel Euroopa Liidu eelarveperioodil 2014-2020 senisest lihtsam liituda. Tehnoloogia arenduskeskuste toetuste eelarve perioodiks 2014-2020 on 40 miljonit eurot. Maksimaalne toetuse summa ühe taotleja kohta on 7 miljonit eurot, toetuse määr abikõlbulikest on keskmiselt 50%. Meedet rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond ning toetuste taotlusi võtab vastu Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960