Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 29. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mõnistes avati Baltimaade esimene mahepiima tootev robotlaut

Lõunapiim OÜ avas Mõnistes Baltimaade esimese mahepiima tootva robot-lüpsilauda. Ettevõtte juhtide sõnul on eesmärk hakata tootma kvaliteetjuustu.

Eesti-Läti piiri lähedal asuvast robotlaudast saab ka turismiobjekt, mis on ööpäevaringselt huvilistele avatud ja hakkab koos Metsavenna taluga pakkuma harivaid toidu-ja puhkevõimalusi, vahendas ERRi uudisteportaal.

Mõniste robotlauda lehmad söövad heina, mitte silo. Ja kuigi ka silo saab toota mahedana, pole siloga söödetud lehmade piimast valmistatud juustuga mingit võimalust pääseda Euroopa tippjuustutootjate sekka. Just selline plaan paarkümmend aastat mahepiima tootnud Lõunapiima omanikel on.

Robotlautu on Eestis palju, kuid Mõnistes on Baltimaade esimesed mahetootjad, kes on suutnud PRIA toel nii suure - ligi miljoni eurose - investeeringu teha. 160-pealine ja kahe robotiga farm on Šveitsi mõistes juba suur tegija.

OÜ Lõunapiim juhataja Meelis Mõttus ütles, et nad ei plaani konkureerida riikidega, kes oskavad hästi palju ja hästi odavat piima toota. "Ja odavat piimapulbrit ka. Me tahame konkureerida nendega, kes oskavad väga kvaliteetset ja eripärast juustu toota, kus ei kasutata ratsioonis silo. Aga see tähendab ka seda, et ei saa enam näidata suuri tootmismahte," selgitas ta.

Siloga söödetud lehmade piimast valmistatud juustu kilo maksab Euroopas umbes 5 eurot, silovaba söötmise puhul algab hind 11 eurost.

Kolm majanduskriisi üle elanud Lõunapiim leiab, et nende inimeste kodukoht Mõniste ja kogu Eesti ei pea olema igavesti odavate ja keskpäraste toodete valmistaja. Aeg on teha kvaliteetset kaupa, küsida selle eest rohkem raha ja maksta ka suuremat palka. Mõnistes vajatakse nüüd farmis korraga vaid üht töötajat.

"Minul jääb jälgida, et lehmad käiksid korralikult lüpsmas, et ei tekiks liiga palju ületunde ehk lüpsiajast möödumisi, siis on asemete puhastamine ja vasikate jootmine ka," rääkis robotlauda tööline Imbi Koidusaar.

Nagu Metsavenna talu, nii tahavad ka omanikud turismiatraktsiooniks kujundada ka maherobotlauda. Farmi on paigaldatud klaasaknad ja läbipaistvad tõkked, siia pannakse üles kaamerad, et kogu tegevus oleks nii kohapeal kui interneti vahendusel kõigile kogu aeg jälgitav.

"Tahame lauda teha 365 päeva ja 24 tundi avatuks. Loomulikult ei tohi siia äsja välisriikidest saabunud kodanikke sisse lasta ja me peame selle tegevuse kooskõlastama, aga selline plaan meil on, et meie tegevust saaks inimesed tulla ja vaadata, et usaldust tekitada selle piima ja kvaliteedi vastu," rääkis Meelis Mõttus.

Juustutootmine eeldab Mõnistes veel üht investeeringut, aga ruumid on selleks juba olemas.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960