Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 16. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Padar: Soovime piima kvoodiületustasu ajatamist kolmele aastale

Euroopa Komisjon andis liikmesriikidele loa ajatada piimakvoodi ületamise tasud kolme aasta peale.

„Euroopa Liidu poolt on antud roheline tuli, et piimakvoodi ületamise tasu oleks võimalik maksta kolme aasta jooksul ilma intressita,“ ütles põllumajandusminister Ivari Padar. „Nüüd tuleb meil läbi rääkida rahandusministeeriumi ja valitsusega ning lähinädalail otsustada, kas Eesti riigil on võimalik piimatootjatele vastu tulla.“

Eesti peab kvoodiületustasu maksmise ajatamise üle langetama siseriikliku otsuse, kuna kõigepealt tuleb kogusumma Euroopa Komisjonile ära tasuda riigil. „Riigile tuleks skeemi rakendamisel tasutud summa siiski tagasi, sest põllumajandustootjatel tuleb kvoodiületustasu kolme aasta jooksul ära maksta,“ sõnas Padar.

Eestil on viimasel kvoodiaastal (aprill 2014 - märts 2015) esimest korda ees võimalik kvoodiületus. „Kvoodiületus jääb tõenäoliselt 2-3 protsendi piirile. Täpsemad andmed saame lähipäevil, kui 11 kuu kvooditäitmise andmed on kokku löödud,“ selgitas Padar.

Piimakvoodid on liikmesriikidele kinnitanud Euroopa Komisjon. Kvooti ületanud liikmesriikidel tuleb maksta kvoodi ületamise tasu, mis tuleb maksta individuaalset kvooti ületanud tootjatel. Piimakvoodi ületamise tasu määr on 0,2783 eurot iga ületatud kilogrammi kohta. Piimakvootide süsteem kehtib tänavu märtsi lõpuni.

Varem on osad Euroopa Liidu liikmesriigid soovinud, et viimase kvoodiaasta eest kvoodiületustasu ei kehtestataks, kuid sellega pole Euroopa Komisjon ja mitmed liikmesriigid nõustunud. 

Eesti piimatootjad sattusid raskustesse mullu sügisel, kui Venemaa poolt Euroopa Liidu põllumajandussaadustele kehtestatud impordipiirangute tõttu kukkusid piima kokkuostuhinnad.

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960