Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 20. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Repinski: Aktsiisitõus mõjutab aktiivseid tootjaid

Kütuseaktsiisi tõus mõjutab kõige rohkem aktiivseid põllumajandustootjaid, kes tegelevad ise nii tootmise kui ka turustamisega, ütles riigikogu maaelu komisjoni liige ja Konju kitsefarmi omanik Martin Repinski.

„Uus valitsus alustas põllumeeste röövimisega. Esiteks öeldi, et nn top up toetusi pole mõtet loota, kuigi nii sotsiaaldemokraadid kui ka IRL olid neid enne valimisi põllumeestele lubanud. Seejärel otsustati tõsta kütuseaktsiisi ning lõpuks jättis rahandusminister Sven Sester piimatootjad kergekäeliselt vajalikust abist ilma,“ sõnas Repinski.

„Muidugi oleme juba kõik harjunud sellega, et enne valimisi lubatakse üht ja peale valimisi aetakse hoopis teist juttu, kuid antud juhtum on erakordne,“ nentis värske riigikogu liige.

Aktsiisitõus mõjutab tema sõnul kõige rohkem just aktiivseid tootjaid,  kes tegelevad ise nii tootmise kui ka turustamisega. „Logistika moodustab sellisel juhul kuludest väga suure osa – alustades töötajate transpordist ja lõpetades valmiskauba transpordiga,“ lausus Repinski.

Aktsiise tuleks Repinski sõnul alandada, mitte tõsta, sest nii kütuse- kui ka elektriaktsiis on juba niigi liiga kõrge. „Valitsus peab aru saama, et mängud maksudega ja aktsiisidega mõjutavad negatiivselt nii ettevõtjate arengut kui ka tavaliste inimeste elu,“ lisas ta.

Valitsuskoalitsioon otsustas lubadustele katteallikaid otsides, et bensiiniaktsiis tõuseb järgmisel neljal aastal 10 protsenti aastas. Diislikütuse aktsiisitõusuks on planeeritud nelja aasta jooksul 50 protsenti.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960