Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 29. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parlament toetab jätkusuutlikku kalavarude majandamist Läänemerel 

Teisipäeval sai saadikutelt heakskiidu Läänemere tursa-, räime- ja kiluvarude majandamise ja nende varude püügi mitmeaastase kava eelnõu. Tegemist on esimese 2014. aastal jõustunud uue ühise kalanduspoliitika raames vastu võetava kavaga. Erinevalt iga-aastasest planeerimisest peaks pikemaajaline varude majandamine aitama parandada püügi prognoositavust.

Mitmeaastase majandamise ja mitme liigi majandamist hõlmava lähenemisviisi eesmärk on muuta kalavarude majandamine Läänemeres jätkusuutlikumaks.

 "Uus kava peaks aitama tagada tasakaalustatud ja jätkusuutliku kalavarude kasutamise ning seeläbi ka sissetulekuallika kaluritele. Mitme liigi majandamist hõlmav lähenemine peaks aitama seda teha paremini kui üksikute liikide majandamiskavad," ütles raportöör Jaroslaw Walesa (EPP, PL).

Tunne Kelam kommenteeris asja järgmiselt: "Toetan EP kalanduskomisjoni raportit.  Kindlasti on siin koht, kus on vaja ja võimalik seista regionaalsete huvide eest.  Euroopa Komisjoni algatus avada Liivi laht kõigile kalapüüdjaile seab ohtu  sealse hapra ökosüsteemi püsivuse ning ei ole meil vastuvõetav. Sealseid tursa, heeringa ja räime varusid tuleb kasutada säästlikult."

Urmas Paet lisas: "Läänemeri on väga tundlik ökosüsteem, mis vajab ettevaatlikku ja teaduslikku lähenemist. Mitmeaastane kava aitab tagada, et Läänemere kalavarusid kasutatakse säästvalt ning samas tagatakse stabiilsed püügivõimalused ja sellega ka stabiilne sissetulekuallikas kaluritele."

Kava kohaselt tuleb tagada "kalavarude taastamine ja säilitamine biomassi tasemel, mis ületab maksimaalset jätkusuutlikku saagikust tagava taseme". Maksimaalne jätkusuutlik saagikus tähendab püügi piirväärtust, mis ei ole kõrgem kalavarude taastootmisvõimest.

Kavas on samuti sätted, mis puudutavad tagasiheite keeldu ja piirkondlikku lähenemisviisi.

Taustainfo

Läänemere tursavarude majandamiskava kehtib alates 2008. aastast, kuid räime- ja kiluvarud ei ole selle majandamiskavaga hõlmatud.

Tursk, räim ja kilu on Läänemere ökosüsteemi olulised osad. Tursk toitub kilust ja räimest ning see tähendab, et tursavarude suurus mõjutab räime- ja kiluvarude suurust ning vastupidi.

Edasised sammud

ELi Nõukogu võttis vastu oma seisukoha 20. aprillil. Parlament ja ELi Nõukogu alustavad nüüd läbirääkimisi, et kava osas kokkuleppele jõuda.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960