22. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soone Farmis alustab suvel tööd maailma kõige tootlikum kombain

Mõned nädalad tagasi saabus Eestisse New Hollandi rootorkombain, mis omab praegusel ajal ihaldatud Guinessi rekordit teraviljakoristuses.

New Hollandi kombain CR 10.90 püstitas 2014 aasta suvel rekordi nisukoristuses, koristades 8 tunni jooksul 797 tonni nisu. Varasem rekord pärineb aastast 2011, kui Claas Lexion 770 koristas sama ajaga 675 tonni nisu. New Hollandi saavutus tõstis kombainitööstuse uuele tasemele, nimelt ületati tootlikuse piir 100 tonni tunnis. Just selline kombain hakkab sellel suvel tööle Soone Farmis.

Uues seerias kuus mudelitRootorkombaini New Holland CR 10.90 näol on tegemist täisrootorkombainide seeria lipulaevaga, mille jõuallikaks on 653 hobujõudu arendav motor FPT-lt, mis kasutab SCR tehnoloogiat ja täidab saastenorme tasemel Tier 4A. Rootorkombainide seerias on New Hollandil valikus lausa kuus masinat. Kõige väiksemast masinast CR7.90-st, millel kasutatakse väiksema diameetriga rootoreid ja mille mootor arendab 449 hobujõudus kuni tippmudel CR 10.90ni. Selline masinate variatsioon on loodud katma nii väikepõllumeeste kui ka suurtootjate nõudmisi. Kui enamik täisrootorkombaine kasutavad ühe rootori tehnoloogiat, siis New Holland kasutab oma kombainides kahe rootori tehnoloogiat. Rootorite ees on etteandetrummel, mis tasandab ja ühtlustab lõigatud viljamassi ja suunab selle ühtlaselt rootoritele. Võrreldes vanemate CR seeria masinatega on uutel masinatel parandatud ka kallaku läbilaskevõimet ja väljalaadimisteo väljalaadimiskiirust, mis on maksimaalselt kuni 142 liitrit sekundis. Lisaks on muutunud ka terapunkri ehitus, suurematel masinatel on kasutuses lehvikukujuline terapunker, mille maksimaalne mahutavus ulatub 14 500 liitrini ja kasutusel on ka uus avar juhikabiin ning LED töötuled.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keskmiselt 100 hektarit päevasMadis Tamm osaühing Soone Farmist loodab uue masinaga saavutada tootlikuse 100 hektarit päevas.  “Sellise tempoga loodame koristada kogu saagi kahe nädalaga ja seda ühe kombainiga,” selgitas Tamm.

Varasemalt kasutati Soone Farmis põhikombainina klahvkombaini New Holland CX8080 ja sellele lisaks aitasid saagikoristusel ka rendikombainid. Uus kombain saab selle tööga üksi hakkama. “Kuna meie ettevõte kasutab otsekülvitehnoloogiat, siis on väga oluline ka see, et põhupuistur laotab põhu ühtlaselt kogu töölaiuse ulatuses, New Hollandi aktiivpuistur saab selle tööga hästi hakkama,” lisas ta.Kombainil on esimeste rataste asemel kolmnurkse kujuga vedrustatud roomikud, mis vähendavad masina erisurvet pinnasele ja muudab masina oluliselt stabiilsemaks, lisaks on masinal Ag Leaderi GPS automaatroolimine ja saagikaardistamine. “Sellel aastal muutis sagedane vihmasadu kevadkülvi tavapärasest pikemaks, erinevad kultuurid kipuvad seeläbi valmima samal ajal, lisaks on viimastel aastatel koristusperiood olnud väga lühike, seega on selline investeering koristustehnikasse õigustatud,” lisas Tamm.

Vajadus võimekamate kombainide vastuMasina maaletooja Tatoli projektijuht Urmas Oja selgitab, et Eesti põllumeeste teraviljasaagid kasvavad tänu erinevatele viljelusvõtetele ja moodsatele tehnoloogiatele järjest suuremaks, seega on kasvanud ka vajadus suuremate kombainide vastu, mis suudavad saagi kiiresti ja väheste kadudega koristada. New Hollandi rootorkombaine on Eesti põldudel töötamas mitmeid, kuid uue seeria masinatest on Soone Farmi CR 10.90 esimene Eestis ja terves Euroopas on selliseid masinaid vaid ligi kümme tükki töötamas. Antud kombaini teeb eriliseks tema suur tootlikus ja tema heeder, mis erineb tavapärasest heedrist. Tegemist on MacDoni täiskonveierheedriga millel on lõikelaiust lausa 12 meetrit, lisaks on sellel maapinda kopeeriv heedripõhi ja vikat. “Viimastel aastatel on Eesti turul populaarsemaks muutunud poolroomikutel kombainid, New Hollandi masinatest on antud rootorkombain esimene meie müüdud roomikutel kombain,” selgitas Oja.

.

Vaata maailmarekordi videot SIIT

Autor: Henrik Klammer

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960