Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 1. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Briti piimatootjad lubavad taas alustada protestiaktsioonidega

Raskesse olukorda sattunud Briti piimatootjad ähvardavad suvel taas alustada protestiaktsioonidega. Meelt avaldama sunnib madal piimahind ja surve tootmise lõpetamiseks.

Lobigrupp Farmers For Action ütleb, et pinged on kasvanud viimase paari nädala jooksul, mil hinnad on tublisti langenud ning põllumehed on olnud sunnitud kaaluma tootmise lõpetamist.

FFA üks juhtidest Paul Rowbottom ütles intervjuus: ”Suurem osa tootjatest loodab, et hinnad tõusevad suvel. Kui need ei tõuse, siis on umbes kolmandik Briti piimatootjatest sunnitud lõpetama juba järgmise aasta jaanuaris-veebruaris”. Rowbottom, kes koordineerib FFA tegevust Derbyshire ja Staffordshire krahvkondades Kesk-Inglismaal, kirjeldab kujunenud olukorda kui raskeimat, mida tema oma kahekümne viie aastase tegevuse ajast mäletab.

Olukord on hullem, kui 2012. aasta piimakriisi ajal. Vaatamata sellele, et piima kokkuostuhind on olnud languses alates märtsist, on farmereid üles kutsutud järjest enam tootma. Kasvav toodangumaht viib hinnad alla ning järjest enam toodetakse alla omahinna, seades niiviisi ellujäämise küsimärgi alla.

FFA koordinaator James Holm Somerseti krahvkonnast leiab, et olukorras, kus vaid osa farmereid saavad 0,42 (ca 32 p/kg) EUR piimakilolt, enamik aga keskmiselt 0,22 EUR/kg (16-17 p/kg), ei anna protestiaktsioonid end kaua oodata.  Kui edukamad ja suuremad farmid, kellele  makstakse paremat hinda, kasvatavad karja ja laiendavad tootmist, siis vähem makstud põllumehed mõtlevad järjest enam loomadest vabanemisele.

Selleks, et efektiivsemalt toota, peaks investeerima nii lautadesse kui lüpsiplatsidesse, madalad hinnad on aga kõigele kriipsu peale tõmmanud. Edela-Inglismaa konsulent, kes nõustab enam kui 700 farmi, kus mõnes karjas on kuni 200 lüpsilehma, ütleb, et suur osa tootjatest kaalub lõpetamist juhul, kui suve jooksul mingit muutust ei paista.

“Pärast esimest silotegu tuleb otsustada, milliste aktsioonidega alustatakse. Tundub, et tootjatel on tõsine jama kaelas,” ütles Holm. 2014. aasta  sügiseste kokkuostuhindade kärbete tulemusena blokeeriti piimatöötlemisettevõtteid ning kaubakette. Möödunud aasta väljaastumised meenutasid aga 2012. aasta kampaaniat “SOS Piimandus”. 

Allikas: EPKK infoleht.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960