Autor: Sirje Rank • 22. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kreeka juht Tsipras ei söanda põllumeeste makse tõsta

Kreeka parlamendis täna hääletusele tulevatest reformidest on välja jäänud põllumajandustootjate maksutõusud, mida kreeditorid samuti nõuavad uue abilaenu ühe tingimusena.

Valitsus jättis need maksutõusud täna välja kartuses, et vastasel juhul on peaministri Alexis Tsiprase vasakradikaalse partei Syriza ridades tänasel parlamendihääletusel liiga palju uue reformipaketi vastaseid, kirjutab Financial Times.

Nädala eest, kui hääletati esimest reformipaketti, hääletas 32 Syriza parlamendisaadikut selle vastu ning kuus ei osalenud hääletusel. Koalitsioonist saadi 300 kohaga parlamendis kokku 123 toetushäält. Pakett võeti vastu opositsiooni toetusega. Kui valitsuse toetus parlamendis langeb alla 120 hääle, on juba küsimärgi all taolise valitsuse püsimine.

Ühtlasi näitab valitsuse otsus põllumajandustootjate maksutõus praegu ära jätta Kreeka huvigruppide jõudu.

Praegu kehtib Kreeka talunikele 13% tulumaksumäär, samas kui üldine maksumäär on 25%. Lisaks saavad talunikud soodustusi kütuse ja väetiste soetamisel. Soodustused on nii märkimisväärsed, et tuhanded kreeklased, kes elavad küll maal, kuid põllumajandustootmisega ei tegele, on end arvele võtnud kui talunikud, kirjutab Financial Times. Selliseid libafarmereid arvatakse olevat kümneid tuhandeid.

Uute reeglite järgi tõuseks ka talunike tulumaksu määr 25%-le juba 2014. a teenitud tulult ning ette tuleks ära maksta tulumaks ka tänavu oodatavalt tulult. Lisaks lähevad maksu alla ELi põllumajandustoetused. 

Maksutõusudele on Kreeka parlamendis arvukalt vastaseid nii koalitsioonis kui opositsioonis. Hiljemalt augusti alguseks tuleb aga maksutõusud siiski vastu võtta, sest selline on kreeditoride üks tingimus Kreekale uue abilaenu andmiseks. Põllumajandustootjate maksutõusust oodatakse täiendavat laekumist 200 miljonit eurot aastas.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960