Autor: Annika Kald • 5. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

HKScan tühistas Rakverre plaanitud suurinvesteeringu  

Loe, millised on HKScani järgmised investeeringuprojektid.

HKScan teatas, et ettevõtte kasumliku kasvu strateegia elluviimine jätkub ning 2014. aasta oktoobris avaldatud strateegiliste investeerimisprojektide teostusuuringud on valmis. HKScani juhatus toetab ettepanekut ehitada Lääne-Soome uus tootmisüksus. Kavandatud üksus keskendub broileritoodetele ja asendab HKScani praeguse Eura tootmisüksuse. Eestis asuva Rakvere tootmisüksusesse investeerimise suhtes on plaani muudetud. Tootmisüksuse ehitamise asemel keskendub kontsern oma praeguse tootmise efektiivsuse parandamisele ning uurib tellimustootmise võimalusi ja muid võimalikke meetmeid.

Ettepanek ehitada Lääne-Soome uus tootmisüksus

HKScani juhatus toetab ettepanekut ehitada Lääne-Soome täiesti uus tootmisüksus. Elluviimise korral on 2017. aasta lõpus valmiv projekt HKScani lähiajaloo suurim üksikinvesteering ja selle väärtus on ligikaudu 80 miljonit eurot. Selles sisalduvad umbes 25 000 m2 suurune tehasehoone, infrastruktuur, masinad ja seadmed ning süsteemidega seotud hanked. Kavandatud investeerimisobjekti asukoha  kohta ei ole veel otsust tehtud. Varasemate teadete kohaselt peab HKScan uue tootmisüksuse asukoha üle läbirääkimisi Eura, Forssa, Rauma ja Säkylä vallaga. Praeguse tootmisüksuse tegevus jätkub tavapärasel viisil kuni uue üksuse kasutuselevõtuni. Plaani elluviimine tähendaks praeguse Eura tootmisüksuse põhivara väärtuse kassat mittemõjutavat, umbes 11 miljoni suurust vähendamist, kui tootmine praegustes ruumides on lõppenud.

HKScani juhatus otsustas soovitada täielikult uue tootmisüksuse ehitamist, olles võrrelnud selle kulusid ja riske praeguse üksuse kapitaalremondi- ja laiendusvariantidega. Projekti elluviimise korral suureneb uusimat tehnoloogiat kasutava tootmisüksuse tootlikkus märkimisväärselt ning võimaldab toota uusi lisaväärtusega tooteid. Lisaks paranevad tööohutus ning töökeskkond. Investeering mõjutab tootmist, töötajate vajalikke oskusi ning arvu. Töötajatele avaldatav mõju puudutaks Eura üksuse tootmispersonali.

Enne lõplikku otsust investeerimis- ja tootmisüksuse asukoha kohta selgitab HKScan välja personali mõjutavad asjaolud ja vajalikud ametiasutuste load kogu investeerimisprojekti ajaks. Lisaks sellele täiendab ettevõte uus tootmisüksuse projekti ja jätkab vajalikke analüüse alternatiivseteks asukohtadeks. Analüüside ja ametiasutuste lubadega püütakse saada valmis võimalikult kiiresti eeloleva sügise jooksul.

Seoses kavandatavate muutustega alustab HKScan Finland koondamisläbirääkimisi Eura tootmisüksuse personaliga. Koondamisläbirääkimised algavad käesoleva aasta 10. augustil. Projekti mõju töötajatele täpsustatakse läbirääkimiste käigus.

Eestis Rakveres asuvat üksust puudutavat plaani on muudetud

Eelaruande kohaselt ei kavatse HKScan praegu ellu viia plaani investeerida Eestis Rakveres asuva üksuse laiendamisse. Selle asemel panustab kontsern oma praeguste tootmisüksuste tootmise efektiivsuse tõstmisse ja võimsuse suurendamisse. Lisaks sellele mõtleb HKScan tellimustootmise võimalustele jms meetmetele alternatiivina omainvesteeringutele. Nende meetmetega kiirendatakse uute toodete efektiivset tootmise alustamist seoses laiendusinvesteeringutega. HKScan tuleb võimalike lisaväärtust andvate investeeringute juurde tagasi hiljem.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960