Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 10. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seakatk võib tuua uue koondamislaine

Ametiühingud tunnevad muret seakatku või selle ohu tõttu suletud farmide ja lihatööstusega seotud töötajate võimalike koondamiste pärast ning soovitavad valitsusel sarnaselt Ida-Virumaa koondamistelainetele riskid kaardistada ning valmistada ette plaan selleks, et olukorda varajases staadiumis leevendada.

Seakasvatustes on tööl tuhandeid inimesi ning paljudes farmides on koondamised on juba ees. Ametiühingute keskliidu esimehe Peep Petersoni võib seakasvatuste kinnipanek kaasa tuua ka teiste sellega seotud ettevõtete sulgemise. "Mõju on suurem kui vaid seafarmid - rohkem või vähem tõmbavad otsi kokku ka söödatööstus, transport, toiduainetetööstus. Seakatk ohustab mitut tööstusharu ning koondamised tähendavad sadadele peredele kindlasti tõsist majanduslikku lööki."

Ametiühingud leiavad, et sarnaselt Ida-Virumaaga, mis on viimasel ajal üle elanud suuremaid koondamislaineid, tuleks tähelepanu pöörata ka seakatku poolt ohustatud tööstusharudes töötavatele inimestele. Petersoni sõnul tuleks olukorda tõsiselt hinnata ning vajadusel otsida piirkondadest juba täna laienemisplaanidega tööandjaid ning asuda varakult koondatute ümberõppele.

Ametiühingud tunnustasid, et viimase suve koondamisteadetele Ida-Virus on valitsus reageerinud aktiivselt ning enamusele koondatutest leidub piirkonnas uus töö. "Seakatkuga seotud koondamiste tagajärgi on keerulisem likvideerida, sest farmid on enamasti põllumajanduspiirkondades, kus töökohti niigi napib," ütles Peterson.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960