21. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CLAASi demopäeval sai näha tipptehnoloogiat

Augusti alguses Hannoveri külje all, Magdeburgis toimunud CLAASi demopäeval sai tutvust  teha ning oma käega katsuda ettevõtte viimaseid tehnoloogia uuendusi. 

Lexioni 700 seeria kombainid viivad neljandasse dimensiooni

Alates 1936. aastast, kui CLAAS tõi turule kombaini, mis oli sobiv Euroopa koristustingimustesse, on ta järjepidevalt kaitsnud Euroopa turuliidri kohta kombainimüügis. Hetkel on tootmises kolm mudelit – LEXION, TUCANO ja AVERO, kellest LEXIONil on kõige pikem kogemus nii uuringute, arenduse kui ka praktilise töö valdkonnas.

Tänapäeval on tihtipeale tehnika arendusel uuteks sihtmärkideks detailid, mis keskenduvad parema tulemuse saamisele, töökindlusele, efektiivsusele ning juhi mugavusele. Nendest punktidest lähtuvalt on arendatud järk-järgult ka LEXION 700 mudeli seeriat.

Uus LEXION 700 seeria vastab Euroopa Liidu Tier 4f heitgaasinormidele, selleks on masinatel varasemalt kasutatud CATi mootorid asendatud Mercedes-Benzi mootoritega. Kui 780 ja 770 mudelid on varustatud viimase põlvkonna 15,6l mootoriga, kus maksimaalne võimsus on 626 hobujõudu, siis 750 ja 740 mudelitel on peal 10,7-liitrised mootorid. Ainsaks erandiks on 760, mis on varustatud Perkinsi mootoriga.

Nüüdsest on LEXION 750 ja 740 varustatud ka horisontaalse jahutussüsteemiga, mis oli varasemalt saadaval vaid suurematel kombainidel.

Samuti on CLAAS suurendanud LEXION 700 seeria kahe suurima kombaini teravilja punkri mahutavust. Lisaks on 780 ja 770 Terra Traci ehk roomikutega kombaini punkri mahutavus varasema 12,500 liitri asemel kuni 13,500 liitrit. Väljalaadimiskiirus on 130l/s ehk viljapunkri tühjaks laadimine võtab aega vähem kui kaks minutit.

Mudelid 760 ning 750 on nüüd saadaval ka MONTANA (mägi) versioonina, et koristada alasid, kus kallak on kuni 17%.

Varasem 3D puhastussüsteem, mis võimaldas mägisematel aladel jaotada vilja ühtlasemalt separeerimisalale, on nüüd täiendatud 4D versiooniga. See koosneb kahest osast – kallakust tingitud rootori katte plaatide automaatsest avanemisest ning automaatsest tuuliku kontrollist.

Seega, sõltuvalt kallakust, avatakse automaatselt rootori plaate, et ühtlustada vilja jaotamist sõeltele. Lisaks sellele on kallakust olenev sõelte liikumissuund. Tuuliku kiirus on automaatselt kontrollitav sõltuvalt kallakust. 4D puhastussüsteem hakkab tööle ennetavalt varem ning see töötab automaatselt, mistõttu ei vaja pidevat jälgimist juhi poolt. See on integreeritud CEMOS AUTOMATICuga (järelsepareerimise ning puhastussüsteemi kontroll). Samas saab juht soovi korralt seda kasutada ka manuaalselt.

Lisaks on kasutuses suuremad põhupurustustrumlid, et parandatud põhu jaotamise mustrit. Trumli suurus on nüüdsest 5 sentimeetri võrra suurem, mistõttu on paranenud purustatud põhu ühtlus. Põhupurusti suunalabasid on võimalik muuta hüdrauliliselt läbi CEBISe terminali.

CLAASI kombainis on tuntud oma headuses töötamisel kehvades koristustingimustes.  Seetõttu on välja töötatud automaatne viljavoolu kontroll, mis ennetab ummistusi, vähendades ummistusohu tekkimisel eelnevate tööorganite kiirust, sealhulgas kombaini liikumise kiirust.

Uued heedrid, ka keskmistele ja väiksematele ettevõtetele

CLAAS on tulnud turule uute lahendustega, mis võimaldavad keskmistele ja väiksematele  farmidele ligipääsu LEXIONi kategooriaga masinale. Lisaks erinevate töölaiustega heedritele on täiendatud heedri liikuvat põhja, parandatud on heedri seadistamist vilja- ja rapsikoristuse vahel, suurendatud on kallaku suuet ning nähtavust kabiinist heedrile on muudetud samuti paremaks. Selliseid võimalusi pakutakse väiksematele farmidele, kus heedri laiuse vajadus jääb alla 7,7 meetri ning ühilduvateks kombainideks on kõik, hetkel toodetavad, CLAASi  mudelid. Seega saab komplekteerida hea heedri omadused ka väiksema võimsusega kombainile.

VARIO heedri põhja on muudetud liikuvamaks, -10 cm kuni +60 cm, ning paremini ümberseadistatavaks rapsikoristuseks. Uute võimalustega, kitsamad heedrid (VARIO 680/620/560/500) on võimalik nüüdsest ühildada LEXI ON 600, TUCANO 500, 400, 300 ning AVERO 240 ja 260 mudelitel. Lisaks jäävad valikusse ka suuremate laiustega heedrid.

Ka tavaheedri osas on tehtud muudatus, kus on võetud mõtteainet VARIO heedrist. Nimelt on turule tulemas CERIO heeder, mis on küll võrreldav tavaheedriga, kuid tema põhja saab liigutada 20 sentimeetri ulatuses. Muuhulgas on parandatud MAXFLEX heedri lõiketeravust ning maa kopeerimist. Ka selle heedri puhul on CLAAS teinud muudatuse laiuse osas – kui varasemalt oli saada painduva põhjaga heedrit saadaval vaid 12 ja 10,5 meetri suuruses, siis nüüd on uuteks mudeliteks 930/770/620/560.

Lisaks varieeruvatele heedri laiustele ning uuendustele on valminud ka üle 10-meetriste heedrite jaoks eraldi kahesillaline treiler, mille mõlemad sillad pööravad. Sellisel moel on võimalik teha manöövreid kitsastes kohtades ilma, et oleks vaja muretseda haagise pärast.

Kiirem, efektiivsem ning mugavam põhupress

Lisaks heedritele ning kombaini uuendustele on nüüd turule jõudmas ka suurem, kõrgtehnoloogiline põhupress QUADRANT 5200 ning 4200. Arendustööde käigus keskenduti pressitud palli tihedusele, töö teostamisele ning juhi mugavusele. Suurendatud on heinaruumi ning kolvi löökide arvu, samuti on suudetud tõsta paki kaalu ning seda on muudetud stabiilsemaks. Lisaks on masinat muudetud kasutajasõbralikumaks ning mugavamaks.

Vaata fotosid demopäevalt:

 

TASUB TEADA

CLAAS on 1913. aastal asutatud pereäri ning üks juhtivatest põllumajandusmasinate tootjatest maailmas. Ettevõte on Euroopas teraviljakombainide müügi turuliider ning omab juhtpositsiooni ka globaalsel iseliikuvate söödahekseldite turul. Samuti on firma ülemaailmselt tunnustatud tipptegija oma traktorite ja söödavarumistehnikaga. CLAAS-i tooteportfelli kuulub ka tipptasemel viljelusinfotehnoloogia.

CLAAS-is töötab erinevates riikides u 11500 inimest ja 2014. aastal oli müügikäive 3800 miljonit eurot.

Eestis turustab CLAASi tehnikat Konekesko Eesti AS, kelle masinakeskused asuvad Jüris, Mäekülas ja Tartus.

Vaata lisa: http://www.konekesko.com/

CLAASI demopäev Saksamaal.
Foto: Diana Salf

Autor: Diana Salf

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960