21. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Silotegu Voore Farmis

Lehma heaolu ja optimaalse piimatoodangu üheks aluseks on kindlasti kvaliteetne sööt. Tutvustame lähemalt OÜ Voore Farmi silotehnikat, nende tööpõhimõtteid ja omavahelist kokkusobivust.

Järgnevalt tutvustame lähemalt OÜ Voore Farmi silotehnikat, nende tööpõhimõtteid ja omavahelist kokkusobivust.

Niitmine Iseliikuv niiduk Krone Big M 500 töölaiusega 13,2m niidab ühes tunnis maha 20 hektarit rohtu. Masinal on tehases paigaldatud vaaluteisaldid, mis võimaldavad niidetud massi ka koheselt üheks vaaluks  moodustada. Kasulik on see lahendus lisaks veel põllu äärtest ja takistustest möödumisel, kus saab rohumassi näiteks ümber postide niitmisel teisaldada postist eemale, sest tihtipeale on sellistes kohtades maapinna ebatasasusi ja niimoodi saab vältida kaarutamisel või vaalutamisel rohumassi saastumist mullaga.

Kui aga parasjagu vaalu niitmine pole vajalik avatakse nupuvajutusega vaaluteisaldi taga asuvad klapid ning teisaldi sees asuv tigu laotab niidetud massi ühtlase vaibana kogu töölaiusele laiali. Sellisel juhul toimub kiirem rohumassi närbumine ja enamasti puudub vajadus ka kaarutada.Masina täpse juhtimise tagab GPS automaatroolimine, mis annab juhile võimaluse keskenduda töö ladusale kulgemisele ja niitmise puhul on ka takistuste, näiteks kivide märkamine sellisel viisil oluliselt lihtsam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaalutamine Iseliikuv vaaluteisaldi OXBO 4334 on füüsilise töölaiusega 10 meetrit, kuid kuna tegemist on konveiervaalutiga saab sellega vaalu koguda üle 24 meetri laiuselt alalt. Vaaluti eesosas on kogur, mis käitleb rohumassi õrnalt ja suunab selle konveierlindile. Konveierlint võimaldab transportida  rohumassi kas ühele küljele, moodustades kahe töökäiguga ühe suure vaalu, või korraga kahele poole, moodustades kahe töökäiguga kaks väiksemat vaalu. Selline tööpõhimõte vähendab oluliselt rohumassi saastumist, kahjustumist ja ka kivide sattumist vaalu.

Olulist rolli mängib masina juures ka koguri asukoht, kogur on paigutatud masina ette, seeläbi välditakse üle rohumassi sõitmist ja sellest tingituna on kogu masina transpordilaius teel alla kolme meetri.Ka vaalutil kasutatakse GPS automaatroolimist, mis tagab põllul sirged vaalud ja lihtsustab seeläbi liikurhekseldi tööd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hekseldamine Liikurhekseldi Claas Jaguar 960 teeb hea meelega suure osa tööst iseseisvalt. Masina eesosas asetseb 3D kaamera, mis roolib masinat vaalu jälgides, seeläbi saab juht keskenduda koorma täitmisele  ja töö sujuvale kulgemisele.

Antud liikurhekseldile on paigaldatud NIR kuivaine mõõtur. Eelmainitu võimaldab hekseldil vastavalt kuivainesisaldusele muuta hekslipikkust ja doseerida ka vastavat kogust silokindlustuslisandit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Transport ja tallamine Tagamaks liikurhekseldi peatusteta töö ja siloaugus ühtlase rohumassi juurdevoolu on väga oluline, et liikurhekseldit teenindaks piisavas koguses kärusid. OÜ Voore Farmis kasutatakse silo transpordiks hekslikärusid firmalt Bergmann, mille minimaalne mahutavus on 56m3 ja maksimaalne mahutavus 65m3 (kui käru on kuhjaga täidetud).

Kärude põhjas on väljalaadimiseks kett-transporttöör, mis võimaldab kogu koorma maha laadida umbes 40 sekundiga. Kiire väljalaadimine tagab kiire töö siloaugus ja seeläbi saab käru kiirelt põllule uue koorma järele minna.Antud silokomplektis kasutatakse kokku nelja sellist hekslikäru, mille ees kasutatakse kiireid ja ökonoomseid Claas Axion traktoreid, ka silo transpordil kasutatakse GPS automaatroolimist.Massi suur pealevool nõuab siloaugus suurt tallamisvõimsust. Silo laotamise ja tallamise eest vastutavad kaks silokammidega rataslaadurit ja vajadusel ka üks sahaga traktor. Rataslaadurid “kammivad” rohumassi kiht kihi haaval siloaunale ja tallavad selle kinni. Sellisel viisil laotatakse mass ühtlaselt ja tallamisel surutakse rohumassist võimalikult palju õhku välja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Silotehnika valikul on väga oluline, et kõik silokomplekti lülid klapiksid omavahel, vastavalt massi pealevoolule peab olema piisav tallamisjõudlus, vastavalt hekseldile piisav vaalutamisjõudlus ja nii edasi.

Ülalpool väljatoodud silokomplekt on koostatud just nii, et iga masin sobiks suurepäraselt eelmisega. Sellisel viisil on optimeeritud silo tegemiseks kuluvat aega ja on saavutatud kõrgem silo kvaliteet.Ei ole olemas õiget ega vale varianti ja iga põllumees peab leidma endale sellise lahenduse mis sobib just tema ettevõtmisse.

TASUB TEADA

Rohumaa korrektne loomine on esimene investeering, mis mõjutab suurelt osalt sealt saadava rohumassi kvaliteeti. Sõltuvalt sellest, kas kasvatatakse rohkem liblikõielisi heintaimi, kõrrelisi või nende segusid, tuleb valida ka vastavad masintehnoloogiad rohusilo tootmiseks.

Liblikõieliste heintaimede puhul tuleks võimalusel vältida kaarutamist ja väga intensiivse sõrmmuljuri kasutamist niidukil, mis vigastavad taime lehti, kus peituvad loomale vajalikud toitained.

Autor: Henrik Klammer

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960