Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 14. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumehed kogunevad Toompeale

Põllumehed kogunevad täna Toompeale Riigikogu ette meelt avaldama, nõudes, et põllumeestele Euroopa Liidust lubatud ülemineku-toetused jõuaksid järgmise aasta riigieelarvesse. Põllumehed ootavad ka riigilt põllumeestele kriisiabi.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmuse sõnul on Eesti piima- ja sealihatootmise sektor tänu Venemaa impordikeelule ning sigade Aafrika katkust tulenevatele piirangutele suures kriisis, vahendasid ERR-i teleuudised.

Kuna vähemalt osaliselt on tema sõnul selle põhjustanud poliitilised otsused, peaks ka tagajärgi kandma ühiskond solidaarselt.

Osaühingu Mägiste Põllumees esindaja Taavi Jüri hinnangul ei maksta piima eest enam midagi ja lisaks sellele on ka vilja hinnad alla läinud. "Midagi peab ette võtma, nii edasi lihtsalt ei saa, sest varsti ei olegi enam talusid," arvas Jüri.

Osaühingu Hurmi piima töötaja Martin Tintso loodab, et valitsus tuleb põllumeestele vastu ja tagab samad tingimused nagu seda on teinud Eesti lähinaabrid Läti, Leedu ja Soome. "Riik võiks maksta võrdselt toetust - see on meie eesmärk ja loodame, et valitsus seda teeb," rääkis Tintso.

Kriitikud ütlevad täna, et põllumeestel ongi rasked ajad ning talupidajad toodavadki üle, mistõttu tulebki poodi kokkupoole panna. "Noh, saadame need inimesed siia maale tööle, vaatame, kui raske see töö on," kommenteeris seda Tintso, kes märkis, et kui põllumehed lõpetavad tootmise ära, siis kaob mitu tuhat töökohta maal ning mitu kümend töökohta linna.

"Lisaks sellele kaoks ka Eesti Maaülikool ja muud õppeasutused, kes toodavad järelkasvu loomakasvatuses, põllumajanduses," arvas Tintso.

Vändra  OÜ juhi Ilmar Teeveti sõnul on Eesti põllumehed juba üle aasta sellistes ebavõrdsetes oludes pidanud tootma. „Praegu on piima hind selline, et iga tootja peab pea neljandiku peale maksma ja seetõttu väheneb ka meie piimakari pidevalt.  Lehma kasvatad uuesti aga 3-4 aastaga. Nii, et enne tuleb selliseid otsuseid väga pikalt arutada, kas lõpetada tootmine või mitte.,“ rääkis Teevet. Ta lisas, et põllumehed on sunnitud olnud pidevalt investeerima. „Me oleme vastu võtnud ja täitnud kõik Euroopa Liidu normatiivid, me toodame kõrge kvaliteediga piima, meie farmid on korras – kõigeks selleks oleme aga pidanud ise võtma laene-liisinguid, et täita neid kohustuslikke nõudeid. Nüüd kus on jäänud vaid kohustused, mis on tekkinud ka riigi valikute pärast, on olukord raske.“

Põllumehed saabuvad kell kaks algavale meeleavaldusele 70ne traktoriga ning seetõttu võib traktorite liikumise tõttu liikluses viivitusi esineda. Varahommikul startis Põlvamaalt, Kanepist Põlvamaa-ja Võrumaa talunike ühiskolonn bussitäie rahva ja kuue traktoriga. Kesk-Eestis ühinevad nendega ka teised piketeerijad.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960