Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 14. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vakra: jahiseadust muudame ainult koostöös jahimeestega

Riigikogu keskkonnakomisjoni esimehe Rainer Vakra hinnangul saab riigikogu jahiseadust muuta vaid koostöös jahimeestega, kellele pole aga hetkel kavandatavad metssigade massküttimist puudutavad reeglid vastuvõetavad.

Keskkonnakomisjon hakkab täna, 14. septembril, taas arutama jahiseaduse võimalikke muudatusi, mis pärinevad valdavalt keskkonnaministeeriumist. „Ministeerium tahab praegu vägisi toetada jahimehi, kelle õlule on pandud kohustus lasta 20000 metssea asemel maha 30000 looma. Jõuga ei hakka me aitama üle tee inimest, kes seda ise tegelikult ei soovi. Kaks aastat tagasi vastu võetud jahiseadus sündis tihedas koostöös ja suurte kompromissidega kõigi poolte vahel. Riigikogu kohus on praeguses kriitilises olukorras arvestada jahinduse kõige tähtsama poole huvidega ka seda seadust muutes.“ kinnitas Vakra.

Keskkonnakomisjoni esimehe sõnul on realistlik lisada keskkonnaministeeriumi ettepanekud, mis lubavad jahti pidada ka seisvast sõidukist ja kunstliku valguse toel. Jahimeeste Selts protesteerib ministeeriumi soovi vastu võrdsustada metssea jaht väikeulukite jahiga ning anda maaomanikele ajutiselt küttimisõigus, mis võtab jahindusorganisatsioonidelt võimaluse ja vastutuse metssigade arvukust vähendada ning muudab oluliselt jahinduse aluspõhimõtteid.

„Ma ei poolda praktikat, kus kriisiolukorras hakatakse kohe seaduste põhimõtteid üle vaatama. Riigikogu algatusel arutati seakatku tõrjumist esimest korda juba aasta tagasi. Ametkonnad pidanuks aasta vältel kiiremini ja süvitsi tegutsema,“ lausus Vakra. "Metssigade arvukuse vähendamine aitab kriisi leevendamisele kaasa, kuid seda ei saa teha jahi turvalisuse arvelt ega eetiliste tõekspidamiste ees silmi kinni pigistades, eriti veel olukorras, kus jahindusorganisatsioone muudatusettepanekute väljatöötamisse ei kaasatud," lisas Vakra.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960