Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 28. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maaettevõtjad, põllu- ja metsaomanikud kutsuvad üles tegema koostööd sigade Aafrika katkuga võitlemisel

25. septembril saatsid Eesti Erametsaliit, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, Eesti Talupidajate Keskliit ja Eesti Põllumeeste Keskliit ühispöördumise Vabariigi Valitsusele ja Riigikogu keskkonna-, maaelu ja majanduskomisjonidele, milles avaldavad toetust Keskkonnaministeeriumi poolt esitatud jahiseaduse muutmisettepanekutele ja kutsuvad Riigikogu üles eelnimetatud eelnõu kiiresti vastu võtma.

Maaettevõtjate ja maaomanike esindusorganisatsioonid näevad olulisena, et riigilt jahipiirkonnad kasutada saanud jahindusorganisatsioonid teeks aktiivset koostööd kohalike maaomanikega ja kaasaks neid metssigade arvukuse ohjamisse. Tegemist on täiendava ressursiga, mis hea koostöö korral aitaks kaasa nii küttimisele kui sigade Aafrika katku surnud isendite avastamisele ja metsast kõrvaldamisele. 

Eesti Erametsaliidu juhatuse liikme ja keskkonnaministeeriumi jahindusnõukogu liikme Einar Pärnpuu arvates on jahindusorganisatsioonide vastuseis seadusemuudatusele, mis püüab senisest enam maaomanikke kaasata, teadmatuse küsimus: „Seadusemuudatus ei anna õigust oma põllul või majataguses metsatukas suvaliselt metssigu küttima hakata. Jahti saab endiselt pidada ikka see, kellel jahitunnistus, sooritatud suuruluki laskekatse ja saadud jahiluba kohalikult jahipiirkonna kasutajalt“. „Samas võib mõne üksiku jahiseltsi vastuseis olla tingitud ka sellest, et tulevikus peab metssea jahilube jagama tasuta“, lisas ta.

Pöördumisele allakirjutanud peavad oluliseks, et seadusemuudatus võetaks vastu võimalikult kiiresti ja rakendataks koheselt.  Meie esmane eesmärk peab olema sigade Aafrika katku nakkusohu likvideerimine Eestis – selle üks oluline meede on metssigade arvukuse kiire vähendamine!

Eesti Erametsaliidu, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja, Eesti Talupidajate Keskliidu ja Eesti Põllumeeste Keskliidu ühispöördumisega saab tutvuda SIIN

Lisainfo: Einar Pärnpuu, Eesti Erametsaliidu juhatuse liige, +372 505 8924, [email protected]

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960