Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 3. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis sai jälgimisseadme esimene põdrapull

Keskkonnaagentuuri eluslooduseosakonna ulukiuurijatel õnnestus satelliit-telemeetrilise jälgimisseadmega varustada esimene põder — täiskasvanud põdrapull. Jälgimisseade annab olulisi andmeid põdra liikumisala, elupaigakasutuse, käitumisbioloogia jms kohta.

Põdrauuringu esimene pull tabati varitsuse käigus uinutinoole abil Pärnu- ja Viljandimaa piiril Soomaa Rahvuspargi servaalal. Paigaldatud jälgimisseade fikseerib praegu iga nelja tunni tagant geograafilise asukohapunkti ning saadab satelliidi kaudu andmed uurijate arvutisse. Märgistatud loomast teavitati ka piirkonna jahimehi, et nad teaksid hoiduda tema küttimisest. Jälgimisseade on kinnitatud ümber põdra kaela 8 cm laiuse valge kaelarihmaga, mistõttu on see hästi märgatav ka hämaral ajal.

Kokku on kahe aasta jooksul plaanis märgistada kümme põtra, et uurida põdra liikumisala suurust, elupaigakasutust, käitumisbioloogiat jne. Keskkonnainvesteeringute Keskuse toetusel toimuv põdrauuring sisaldab lisaks märgistatud loomade jälgimisele ka põdra siseparasiitide uuringut, samuti katsetatakse põdra arvukuse hindamist talvel kogunenud pabulahunnikute arvu järgi.

Keskkonnaagentuuri ulukiuurijad on siiani sarnaste seadmetega varustanud ja jälginud metskitsi, metssigu, ilveseid ja hunte. Keskkonnaagentuuri tehtavad metsloomade rakendusuuringud toetavad ulukiseiret ning on olulised nende liikide jaoks sobilike kaitsemeetmete väljatöötamisel.

Kaelarihmaga põdra foto on Keskkonnaagentuuri kodulehel:

http://keskkonnaagentuur.ee/et/uudised/eestis-sai-jalgimisseadme-esimene-podrapull

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616