Autor: Mait Kraun • 5. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nädala börsiuudised

Sellel nädalal: piimahinnad tegid väikse tõusu; Euroopa hakkab piimahindu rohkem mõjutama; nafta hinnad langevad edasi; Trigon Agril ajaloo suurim kahjum.

Piimahinnad tegid väikse tõusu

Sellel nädalal toimus järjekordne Global Dairy Trade oksjon, kus piimahinnad kallinesid esmakordselt kahe kuu jooksul. Kokku kallinesid piimahinnad kaks nädalat tagasi toimunud kauplemissessiooniga võrreldes 3,6 protsenti.

Täispiima pulbri hind kallines oksjonil 5,3 protsenti ja kooritud piima pulbri hind kallines 3,2 protsenti. See on esimene kord alates oktoobri algusest, mil hinnad on oksjonil kasvanud.

„Futuuride hindadest oli näha, et toimub teatud taastumine,“ ütles Kyle Schrad FC Stone’ist. „Üldiselt oli tulemus selline, mida turud ka ootasid. Ma arvan, et on huvitav jälgida, kuidas turud edasi reageerivad. Me ootame taastumise mõningast jätkumist.“

Schrad tõi välja ka sellele nädalal ilmunud andmed, mille kohaselt vähenes Uus-Meremaa piimatootmine oktoobris eelmise aasta sama ajaga võrreldes 2,7 protsenti.

Uus-Meremaa on maailma suurim piimaeksportija ja on selge, et madalamad hinnad on tootmist piirama hakanud.

Euroopa hakkab hindu rohkem mõjutama

Schrad lisas, et nüüd jälgitakse maailmas pingsamalt Euroopa piimatootmist, mis peaks edaspidi hindu rohkem mõjutama. „Euroopa hinnad on püsinud pärast kvootidest loobumist siiski suhteliselt tugevad.“

See tähendab, et võrreldes Uus-Meremaaga on Euroopa piimahinnad püsinud suhteliselt tugevad. See on võimaldanud farmeritel jätkata ületootmist.

Kooritud piima pulbri hind odavnes Euroopas nädalaga 1,1 protsenti ja tonn maksab 1708 eurot.

 

Euroopa rapsiseemnete hind kallines nädalaga täiendavalt 0,5 protsenti ja tonn maksis neljapäeva lõunaks 384,75 eurot. Toidunisu hind langes 1,5 protsenti ja tonn maksab 181 eurot.

USAs hakkas nisu hind nädala esimeses pooles kiiresti langema. Nädala lõpus avalikustati aga head ekspordiandmed ja see pani nisu uuesti kallinema. Nädala kokkuvõttes jäi hind ikkagi 1,2 protsendiga miinusesse ja buššeli hinnaks kujunes 4,81 dollarit.Maisi hind tõusis 1,1 protsenti ja buššel maksab 3,77 dollarit. Sojaubade hind kallines 2,2 protsenti 8,94 dollarini buššelist.Kakao hind kallines 2,5 protsenti ja tonn maksab 3386 dollarit. Robusta kohvi hind jäi eelmise nädala sama ajaga võrreldes samaks (1499 dollarit tonn).

Nafta hind langeb edasi

Nafta hinnad langesid nädalaga üle 6 protsendi. Peamiselt mõjutas nafta hindu USAst tulnud andmed, mille kohaselt on sealsed toornafta varud tõusnud juba 10 nädalat järjest.

Analüütikud hoiatasid, et enne reedel toimuvat OPECi kohtumist võib oodata veel volatiilsust.Naftale avaldas survet ka tugevam dollar. Nimelt tõusis valuuta nädala keskel pärast Föderaalreservi juhi Janet Yelleni kõnet 12 aasta kõrgeimale tasemele. Tõsi, pärast neljapäevast Euroopa Keskpanga oodatust lahjemat stimuleerimise laiendamist dollar siiski veidi taandus.Energia- ja Informatsiooni Administratsiooni andmetest selgus, et USA toornafta varud kasvasid eelmisel nädalal 1,2 miljoni barreli võrra.Brenti toornafta kukkus nädalaga 6,1 protsenti ja WTI odavnes 6,4 protsenti. Kumbki maksis neljapäeva lõunaks 43,09 ja 40,34 dollarit barrelist.

 

 

 

Enamus kauplejatest prognoosib, et OPEC otsustab oma reedesel kohtumisel jätkata juba eelmisel aastal tehtud otsusega mitte piirata naftatootmist. Sellega tahetakse kaitsta oma turuosa.

Trigon Agril ajaloo suurim kahjum

Trigon Agri teatas sellel nädalal oma kolmanda kvartali tulemused, millest selgus, et ettevõte sai ajaloo suurima kvartaalse kahjumi.

Stockholmi börsil kauplev Trigon Agri teatas, et ettevõtte tulemustele on halvasti mõjunud Ukrainat tabanud kehv ilm. Juulis oli ettevõtte sõnul liiga palju vihma, hiljem oli probleemiks aga kuiv ilm.Trigon Agri sõnul tekitaski kõige rohkem probleeme pärast juulit Ukrainat tabanud kuiv ja kuum ilm, mil ei sadanud piisavalt vihma lausa kolm kuud järjest.Kokku ulatus põllumajandusettevõtte puhaskahjum 34,2 miljoni euroni. Tõsi, suurem osa kahjumist (31,3 miljonit) tulenes varade ümberhindamisest. Kulumieelne kasum langes võrreldes eelmise aastaga 46 protsenti ja ulatus 7,5 miljoni euroni.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960