Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 4. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sõrmus: seakatk võib kahandada Eesti seakasvatust kolmandiku võrra

Eesti põllumajandus-kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmuse sõnul võib seakatk kahandada Eesti seakasvatust kolmandiku võrra. Lisaks raskendab olukorda ületootmine Euroopa Liidus.

Aafrika seakatk on põhjustanud sigade arvu vähenemise 12 protsenti eelmisel aastal, mil 22 000 siga hukati 18 nakkusega farmis, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Kaotused on aga suuremadki, sest ka mõned suurtootjad on seakasvatust lõpetamas, sest ei näe sellel tulevikku.

Sõrmuse sõnul on halb see, et vähenenud on emiste arv - see lööb varsti valusasti kogutoodangut.

"Siin on olnud hinnanguid, et põhikarja arvukus on vähenenud ligi 30 protsenti, mis viitajaga jõuab selleni, et Eesti seakasvatus väheneb samas mahus. Kui mullu suutsime matemaatiliselt veel toota nii palju sealiha kui Eestis tarbiti, siis kui tootmine väheneb 30 protsenti, siis me enam ei suuda ka matemaatiliselt ennast kodumaise sealihaga varustada," selgitas Sõrmus.

Maaeluministeeriumi asekantsleri Toomas Kevvai sõnul toimub Euroopas sealiha ületootmine. Tema ootab sellises olukorras tihedamat tootjate ja turustajate koostööd.

"Selline olukord eeldaks tugevat sektorisisest koostööd, kus nii kaubandus, tööstus kui seakasvatajad oleksid ühe asja eest väljas. Aga reaalsus on see, mis on majanduslikult ka arusaadav, et iga sektorilüli vaatab oma olukorda kõigepealt," tõdes Kevvai.

Sealiha müügipiirangud Euroopa Liidus kestavad aasta pärast viimast katkupuhangut. Ehkki septembrist alates pole leitud nakatunud kodusigu, laieneb nakatunud metssigade asuala.

Autor: põllumajandus. ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960