Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 11. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumehed saavad 111 miljonit eurot uutele turgudele minemiseks

Euroopa Komisjon avas teavitus- ja müügiedendusmeetme, millega toetab 111 miljoni euroga põllumajandustoodetele uute turgude leidmist. 

„Euroopa Liidu põllumehe jaoks on praegu üks põletavamaid probleeme oma toodangule turu leidmine. Käivitunud 111 miljoni euro suuruse meetme fookus on väljaspool Euroopa Liitu toodangule turu otsimine, kuna ühisturul on paljudes sektorites ületootmine,“ ütles maaeluminister Urmas Kruuse.

„Eesti toodab mitmeid põllumajandussaadusi üle oma isevarustatuse taseme ning eriti alates Venemaa poolt kehtestatud sanktsioonidest on tugevalt päevakorral uute turgude leidmine. Seepärast oleks Eesti ettevõtjatel väga mõistlik toetust taotleda,“ rääkis Kruuse. „Varasemate programmide puhul on meie taotlused võrreldes lähiriikidega jäänud pigem tagasihoidlikuks.“

111 miljonist eurost on 30 miljonit eurot eraldatud vaid sealiha ja piimasektori projektidele. „Sealiha eksporti piirab praegu osaliselt sigade Aafrika katk, kuid pikemas plaanis tuleb ka meie toodetud sealihale leida uusi turgusid. Piimasektoril sellised takistused puuduvad,“ ütles Kruuse.

2016. aastal on teavitus- ja müügiedendusmeetme Euroopa Liidu poolne kaasrahastamise eelarve 111,3 miljonit eurot. Kolmandate riikide turule sihitud programmide puhul katab Euroopa Liit 80% kuludest, 20% on taotleja enda kanda.

Taevitus- ja müügiedendusmeetme taotlusvoor on avatud kuni 28. aprillini 2016. Lisainfot taotlusvooru kohta leiab: http://ec.europa.eu/agriculture/promotion/index_en.htm ja http://ec.europa.eu/chafea/agri/index_en.html.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960