Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 16. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaupo Kauri sai hõbedase teenetemärgi

Kaupo Kauri sai hõbedase teenetemärgi
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Aktiivne talunik, Lepiku Farm OÜ juht, Eestimaa Piimatootjate Ühistu ja Raplamaa Talupidajate Liidu juhatuse liige Kaupo Kauri pälvis maaeluministeeriumilt hõbedase teenetemärgi. Palju õnne!

Kaupo Kauri sõnul on igasugune tunnustamine äärmiselt meeldiv, eriti kui see tuleb igapäevase tavalise töö eest. „Ma ei usu et minu tegevus eristuks palju teistest tootjatest-ettevõtjatest sellel maastikul. Olen olnud oma talupidamise arendamisel pigem veidi konservatiivne, tehes investeeringuid ilma suuremaid riske võtmata, seega veidi aeglasem kuid järjepidev. Olen aastatel 2006-2013 ehitanud välja vabapidamisel lauda kokku 180-le loomale, mis mahutab 100 pealise põhikarja piimalehmade näol ja noorkarja. Samuti on välja ehitatud igati nõuetekohased lägahoidlad  ja vajaminev tehnika selle käitlemiseks,“ räägib tehtust Kauri.

Lepiku Farmi laudas on hea geneetikaga puhtatõuline Holsteini kari kelle väljalüps ulatub veidi alla 9000 kg lehma kohta aastas.„Kuna me tegutseme pereettevõttena, kasutades lisaks kahte palgalist, on kindlasti tänases keerulises majandusolukorras märksõnaks madal halduskulu. Suuremad kulutused on kulud tarvikutele ja jõusöödale. Ise toodame põhisööda, silo ja heina, kuid jõusööda ostame lisaks. Maad on meil kasutusel 160 hektarit, millel suvisel perioodil käib kari ka väljas ning millelt saab toota vajamineva põhisööda,“ lisas Kauri ettevõtte tutvustuseks.

Sooviks, et tehtaks rohkem ühistööd

Täna on piimatootmises rasked ajad ja lähiajal sellele leevendust loota ei ole. „Head retsepti piimatootjale toimetulemiseks on äärmiselt keeruline anda. Pigem oleks vaja soovida suuremat tahet ühistööks tootjate vahel. Meiegi ettevõtte toodang läheb turustamisele läbi Eestimaa Piimatootjate Ühistu, mille liige olen olnud juba pikki aastaid, sest ühiselt on alati lihtsam probleemidele lahendusi leida. Kõige suurem väljakutse lähitulevikuks on kestmajäämine,“ ütles Kauri ja lisas, et hetkel tal väga suuri arenguplaane ei ole, pigem tuleb keskenduda eluspüsimisele lootes taas parematele majandustingimustele. 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960