Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 18. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Müügile tuleb Aus Piim, mis tagab farmeritele õiglase hinna

Müügile tuleb Aus Piim, mis tagab farmeritele õiglase hinna
Foto: Coop Eesti Keskühistu
Coop toob uuest nädalast üle Eesti müügile Ausa Piima, mille iga müüdud liitri pealt makstakse farmeritele täiendavalt kümme senti selleks, et Eesti piimatootjad ei peaks piima müüma alla omahinna.

Coop toob uuest nädalast üle Eesti müügile Ausa Piima, mille iga müüdud liitri pealt makstakse farmeritele täiendavalt kümme senti selleks, et Eesti piimatootjad ei peaks piima müüma alla omahinna.

Coop juhatuse esimehe Jaanus Vihandi sõnul on Ausa Piima näol tegemist Eesti esimese fair trade tootega, mille kaudu on tarbijatel reaalselt võimalik kaasa aidata Eesti piimafarmide säilimisele. „Oleme koostöös EPIKO 75 piimafarmi ning Farmi piimatööstusega leidnud võimaluse sektorit aidata ning selle koostöö fair trade põhimõttel ka tööle saanud,“ lisas Vihand. Sisuliselt tähendab see Vihandi sõnul, et nii kaupmees kui ka piimatöötleja on loobunud oma kasumlikkusest ning tarbijatel on võimalik anda oma lisapanus selleks, et vajalikud kümme senti liitri kohta farmeritele jõuaksid.Alates 2014ndade tõttu Eestis vähenenud piimalehmade arv juba 9000 võrra ning sama suurt kadu näevad farmerid ka käesoleval aastal. „Juba tänaseid ettevalmistus vaadates on näha, et aasta pärast on Eestis ca 10 000 piimalehma vähem,“ ütles EPIKO nõukogu esimees Märt Riisenberg. „Selleks, et Eesti farmerid ei peaks oma tootmist veelgi rohkem kokku tõmbama või üldse lõpetama, peaks toorpiima müügihind olema ca 10 senti liitri kohta kõrgem,“ täiendas Riisenberg.

Farmi piimatööstuse juhataja Valdis Noppeli sõnul Eesti oma piimatootmise jätkusuutlikkus kõigi Eestimaallaste südameasi. „Kui tahame Eesti piima juua ka kaugemas tulevikus, siis selle nimel tuleb tegutseda juba täna,“ ütles Noppel. Piimafarmerite jätkusuutlikkuse printsiip on Noppeli sõnul nende koostöö üks olulisemaid põhimõtteid ning seetõttu on Farmi olnud alati valmis oma tarnijatele maksma turu keskmisest kõrgemat hinda.

Ausa Piima pakendil on graafiliselt kõigile tarbijatele välja toodud, kuidas kujuneb piima lõplik hind ning kui suure osa sellest saavad farmerid. Vihandi sõnul on tarbijate teadlikkus oluline Ausa Piima eesmärkidest ja mõjust. „Mida selgemini mõistab tarbija oma võimalusi Eesti farmereid toetada, seda parema meelega nad seda ka teevad,“ lisas Vihand.Aus Piim tuleb müügile kõikides Konsumites, Maksimarketites ning A ja O kauplustes üle Eesti.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960