Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 22. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RLTTK: Tänavu suvel on oht uuteks seakatku puhanguteks väga suur

Tänavu suvel on oht uuteks seakatku puhanguteks väga suur
Foto: Äripäev AS
Veterinaar- ja Toiduametis (VTA) kogunes täna riiklik loomatauditõrje komisjon, kus anti ülevaade seakatku leviku hetkeseisust ning arutati valmisolekut võimalike seakatku puhangute tõrjumiseks seakatku leviku kõrgajal eeloleval suvel.

Komisjon leidis, et oht uuteks taudipuhanguteks on tänavu suvel väga suur.

„Septembri lõpust alates pole kodusigade hulgas uusi taudijuhtumeid olnud, kuid peame arvestama selle haiguse hooajalise iseloomuga. See tähendab, et tänavu suvel on oht uuteks puhanguteks sama suur kui aasta tagasi,“ ütles Veterinaar- ja Toiduameti peadirektor Indrek Halliste.

Halliste sõnul sõltub seakatku farmidest eemalhoidmine ennekõike seakasvatajatest. „Igast üksikust seakasvatajast ja tema hoolsusest sõltub, kas suudame katku sel suvel farmidest eemal hoida,“ ütles Halliste. „Sellest sõltub omakorda, kui kiiresti saame hakata taotlema Euroopa Komisjoni poolt seakatku tõkestamiseks kehtestatud piirangutsoonide kaotamist, et seakasvatajad saaksid hakata taas oma toodangut eksportima.“Indrek Halliste andis ülevaate VTA ettevalmistustest 2016. aasta suveks, kriisijuhtimissüsteemi ja –protseduuride juurutamise hetkeseisust ning  läbirääkimistest erinevate ametkondadega tõhusamaks koostööks võimalike kriisiolukordade puhul. AS Vireen juhataja Tarmo Terav andis ülevaate Väike-Maarja loomsete jäätmete käitlemise tehase valmisolekust ja võimekusest reageerimiseks võimalike taudipuhangute korral ning Maaeluministeeriumi loomatervishoiu büroo juhataja Enno Piisang kavandatavatest muudatustest loomatauditõrje seaduses ja sigade Aafrika katku tõrje-eeskirjas.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960