Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 31. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kantsler Lemetti: minu jaoks on põllumajandus ja laiemalt kõik toidu tootmisega seotud tegevused kogu maaelu südameks

Kantsler Lemetti: minu jaoks on põllumajandus ja laiemalt kõik toidu tootmisega seotud tegevused kogu maaelu südameks
Autor: Raul Mee
2. aprillist on maaeluministeeriumi kantsleri ametikohal tööl endine asekantsler Illar Lemetti, kelle eesmärgiks uues ametis on eelkõige paremate konkurentsitingimuste loomine meie põllumeestele, kalandussektorile ja maamajandusele laiemalt ning ka töötlevale tööstusele.

Ametivalik - põllumajandus.

Oluline ülikool.

Koostöö vajadus tuleb välja kriisiolukorras

Illar Lemetti sündis 1968. aastal Tartumaal Rannus.

Ta lõpetas 1993. aastal Eesti Põllumajandusülikooli agronoomia eriala ja sai 1995. aastal põllumajandusteaduste magistrikraadi mullateaduse erialal.

Illar Lemetti töötas ministeeriumi põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsleri ametikohal alates 2012. aastast.

Varem on ta töötanud Põllumajandusameti peadirektorina (2010–2012), Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi direktorina (2005–2009), Põllumajandusuuringute Keskuse direktorina (2001–2004), Põllumajandusministeeriumi teaduse, koolituse ja nõuande büroo juhatajana (1999–2001), Eesti Põllumajandusülikooli õppejõu ja teadurina (1994–1999).

Palju on räägitud, et eelistada tuleb oma tootjaid ja piirama peaks oluliselt importi. Lemetti pööras siin tähelepanu sellele, et impordist ja ekspordist rääkides on korrektne rääkida kaubavahetusest kolmandate riikidega. „Loomulikult peame oma tootjaid toetama ja seda muuhulgas ka tarbijatena. Euroopa Liidu sees on meil vaba turg. Laiemas plaanis on see ka meie põllumajandussektoril areneda aidanud. Nii nagu Eesti turg on avatud teiste riikide toidutööstustele, nii on ka teised ELi turud meile avatud ja peame neid võimalusi kasutama. Muidugi on mõnedele turgudele erinevatel põhjustel keerulisem pääseda kui teistele ja nende takistuste ületamisega tuleb meil tegeleda. Meie toidutööstus ekspordib väga paljudesse maadesse, selles osas saab tööstusi kiita. Loomulikult, kui hinnad on madalad ja seda mitte ainult ELis vaid kogu maailmas, siis me ei saa eeldada, et meie tööstused leiaksid kusagilt sellised uued turud, kus hinnad oleksid väga kõrged. Saavutus on hetkel ka see, et kogu toodang suudetakse maha müüa. Hinnad on juba järgmine küsimus ja siin ootame nii tööstustelt kui kaubanduselt seda, et põllumehi raskel ajal hätta ei jäetaks.“

Vaatamata kriisile leiab uus kantsler siiski, et põllumajandus on Eestis nii praegu kui tulevikus väga oluline majandusvaldkond. „Minu jaoks on põllumajandus laiemalt kõik toidu tootmisega seotud tegevused kogu maaelu südameks. Kuigi praegu on põllumajanduses raske situatsioon nii piima- kui sealihasektoris, siis kindel saab olla, et vajadus toidu järele jääb ja küllap lähevad ka rasked ajad mööda. Mul on hea meel, et meie põllumehed on olnud väga tublid ja tegelikult on põllumajandus kriisieelsetel aastatel teinud läbi suure arenguhüppe. Toidu tootmisega seotud sektoritele tuginedes saab ka kogu maaelu areneda,“ lausus kantsler.

Illar Lemetti jaoks on oluline ka ühiskondlik tegevus. Nii kuulub ta näiteks Eesti Rukki Seltsi ja Eesti Mullateaduse Seltsi liikmeskonda.

„Osalemine nende seltside tegemistes on mulle andnud uusi tutvusi ja teadmisi. Olen Eesti Rukki Seltsi liige, kuhu kuulumine aitab selle valdkonna tegemistega paremini kursis olla. Kuulun ka Eesti Mullateaduse Seltsi, see on akadeemilisem selts ja sellel on omad eesmärgid mullateadust populariseerida ja vastavasisulist infot jagada.“ sõnas Lemetti.

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid AunapPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Kim LaanveeReklaamimüügi projektijuhtTel: 588 07 751