Kuuse-pere käbid viljakas mullas

Kuuse-pere käbid viljakas mullas
Kuuse-pere käbid viljakas mullas

Pärnu aiandusfirma OÜ Kuusk AE puhul on tuntud vanasõna käbide ja kännu kohta otseses mõttes täppi läinud – Kuuse-pere võsud on vanema põlvkonna eeskujul jäänud truuks aiandusele.

Pärnu äärelinnas Tallinna maantee ääres tegutsev perefirma Kuusk AE on tänavuses Äripäeva Gaselli TOPis 655. kohal. Lõviosa käibest annab jaemüük, lisaks tegeldakse puude ja maastikuhooldusega. Ettevõtte hea käekäigu taga on isa Andrus, ema Evi ja poeg Martin Kuusk. Andruse pensionärist ema, endine aiandusagronoom, käib laatadel kaupa müümas ja isa aitab remonditöödel. Pereliikmeil on aiandusalane haridus, vanem tütar õpib maastikuarhitektiks.

„Kui tema lõpetab, on meil täiskomplekt aiandusspetsialiste: on maastikukujundaja, kes teeb projekti, on arboristid, kes hooldavad puid, on haljastajad ja aednikud, kes tegelevad istutamisega,“ tunneb Kuusk AE juht ja omanik Andrus Kuusk silmanähtavalt uhkust.

Tema sõnul on praegu kõige kiirem müügiaeg – kolme kuuga tuleb teenida vaat et kogu aasta raha. „Poolest märtsist algab pihta, aprillis ja mais oleme suremise äärel, sest rassimist on nii palju,“ seletab ladusa ja mõnus jutuga pereisa. “Pärast jaanipäeva on sisuliselt vaikus. Ei pea enam hulluks jooksma, saab ise ka päikese kätte minna.“

Päev enne ajakirjanikuga kohtumist viis Kuusk hommikul aianduskauba Virtsu ja pärastlõunal tegi treti Türile, et algavaks lillelaadaks taimed ja muu müügikraam aegsasti kohale sõidutada. Pärast vestlust asus aga taas kaubikut laadima, et viia aianduskaup Häädemeestele. Kuusk AE varustab Pärnu- ja Läänemaal enam kui kahtkümmet erakauplust aiandusmaterjalide- ja tarvetega.

Kaubandus vahetati aianduse vastu. Andrus Kuusk alustas ettevõtlusega 1993. aastal, esimesed kümme aastat tegeleti toidukaupade müügiga. Pere pidas Pärnu äärelinnas oma kodu kõrval 50 ruutmeetri suurust poodi, kesklinnas kahte kioskit ja turul oli nende käsutuses kaks müügiletti.

„Ma võin ühe käe näppudel kokku lugeda, kui palju vabu päevi mul kümne aasta jooksul oli,“ ütleb Kuusk ja tõstab püsti viis näppu. „Hulgimüügifirmad olid algul Tallinnas, seega tuli pidevalt sõeluda pealinna vahet. Ma olin noor ja jaksasin. Esimese kuuajalise puhkuse sain kakskümmend aastat hiljem – organism varises kokku, olin kuu aega haige.“

Mida enam suuri ketipoode Pärnusse tekkis, seda kiiremas tempos väikepoed välja surid. „Käibed langesid, järjest sulgesime müügikohti ja mingil hetkel tuli ilge väsimus peale ning ei jaksanud enam kaubandusega tegeleda,“ põhjendab Kuusk, miks nad 2003. aastast keskendusid aiandusele ja avasid kodumajast paarisaja meetri kaugusel Tallinna maantee ääres Kuuse Aiandi.

Köögivilja püsitaimed ja osa suvelilledest külvatakse ja kasvatatakse ise, enamik suvelillede beebitaimedest eksporditakse aga Hollandist. Oma puukooli perefirmal pole, Eesti viljapuude istikud ostetakse edasimüüjatelt. Okas- ja lehtpuuistikud tuuakse Poolast, samast pärineb ka lai sortiment aianduskaupu.

Laienemisplaanid. „Poes askeldamine jääb paljuski abikaasa õlule, kui me pojaga jälle kuskil mõisapargis, näiteks Hiiumaal või Lääne-Virumaal, puhkame,“ muigab Kuusk. Tegelikult tähendab „puhkus“ muidugi pargipuude hooldamist, vanade puude raiet ja mullatöid.

Kuusk AE käive on viimastel aastatel kasvanud ja kasvas ka mullu. „Tänavu tuleb ilmselt taas rekordaasta,“ ennustab ettevõtte juht. „Inimestele meeldib olla näppupidi mullas, eriti nõutud on köögiviljataimed.“ Kuusk ei tee saladust, et nende turupositsioon Pärnus on tugevnenud ka seetõttu, et mitmed konkurendid on uksed sulgenud. Mullu lõpetas Pärnus või Pärnu lähedal tegevuse kaks ehitusmaterjalide poodi ja tänavu pandi kinni turg, kus oli samuti suur aianduskauplus.

Seetõttu on päris loomulik, et Kuusk AE püüab haaret suurendada ning tahab tänavu alustada laiendusprojektiga: kasvuhooned ehitatakse pikemaks ja juurde rajatakse müügiplatse. Kinnistu praeguse aiandi taga soetati riigioksjonilt. Ostuprotsess põhjustas Kuuse-perele paraja peavalu, ent tagantjärele meenutatakse seda kui lõbusat seika.

 

Näpuviga säästis 6000 eurot. Esimest korda pandi krunt oksjonile 2012. aastal. Kuusk AE pakkus alghinnast rohkem, sest kartis, et mõni kinnisvarafirma ihaldab samuti seda maatükki. Möödus nädal ja oksjoni tulemuste kohta ei kippu ega kõppu. Asja uurides öeldi Andrus Kuusele, et oksjon ebaõnnestus, sest ühtegi pakkumist ei olnud. Kuusk ise oli rahandusministeeriumile ostusummat üle kandes märkinud vale viitenumbri. Aasta pärast korraldati uus oksjon ja sedapuhku väiksema alghinnaga. Ainsa pakkumise tegi Kuusk AE. „Minu näpuviga säästis ettevõttele 6000 eurot,“ resümeerib Kuusk.

Kuuse Aiandi väike parkla on klientide autosid täis, firma juht peab oma kaubiku parkima eemale tee äärde. Perepoeg Martin tassib pakendatud mullakotte järjekordse ostja auto pagasiruumi.

„Kevadhooajal olen tegelikult mina kõik see aeg ise siin poe ees,“ räägib Andrus Kuusk. „Koristan, kannan klientide autosse väetiseid, muldasid, lillekaste – kõike, mis on rasked ja mis võivad kliendi riideid määrida. Ostjad on rahul, ma saan nendega suhelda, mul on pidevalt pilt ees, millist kaupa on vaja juurde tuua.“

Kuusk lisab, et nii mõnigi rahulolev klient on palunud meeldiva teeninduse eest peremeest tänada. „Ma vastan, et ütlen peremehele kindlasti tänusõnad edasi,“ naerab ta.

Kommentaar

Terje Prisk, Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna haljastuse spetsialist

Mina suhtlen ja teen Andrusega (Andrus Kuusk, OÜ Kuusk AE juht – toim.) koostööd, sest minu vastutusalas on kõrghaljastus. Tema firma on linnale teinud mitmesuguseid töid – eemaldanud vanu ja ohtlikke puid, teinud kujundus- ja hoolduslõikuseid, istutanud uusi puid. Töid on nad teinud nii Pärnu linna ajaloolistel alleedel kui ka parkides.

Andrus ja ta poeg on õppinud arboristid. Nad on osutanud meile nii-öelda kiirabiteenust – kui on oht, et kuskil on puu kukkumas. Nad oskavad konkreetse puu juures hinnata, kas see hakkab kohe kukkuma või mitte. Nad mõtlevad meiega kaasa ning pakuvad välja odavama ja kallima variandi. On näha, et nad ei ole raha peale väljas, vaid teevad oma tööd professionaalselt. Usaldusväärsus, täpsus, professionaalsus ja abivalmidus on märksõnad, mis iseloomustavad nende firmat. Seepärast koostöö nendega väga hästi sujubki.

Loe edasi Äripäevast.

 

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised