Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 1. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Läänemere kaitse korraldamise võtab Eestilt üle Euroopa Komisjon

Läänemere kaitse korraldamise võtab Eestilt üle Euroopa Komisjon
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
1. juulist asub Läänemere merekeskkonna kaitset koostöös Läänemereäärsete riikidega juhtima Euroopa Komisjon.

Euroopa Komisjon keskendub oma juhtrollis järgmisel kahel aastal peamiselt Läänemere seisundile, innovatsioonile meremajanduse valdkonnas ning merealasele koostööle Läänemere piirkonnas. Prioriteetideks on parandada mere seisundi hindamist ja seeläbi peamiste probleemide vastu tõhusamat võitlemist, aidates kaasa uute teadmiste kasutamisele, et muuta merega seotud majandustegevus piirkonnas mitmekesisemaks ja tulutoovamaks ning panustada piirkonna merekaitsega seotud koostöö paranemisse ning tulemuslikkusesse.

Eelneval kahel aastal juhtis Läänemereriikide koostööd mere kaitsel Eesti, kelle eestvedamisel tehti mitmed olulisi otsuseid. „Tänavu juunis otsustati, et Läänemeri tuleb kuulutada lämmastikuemissioonide kontrolli alaks, mis võimaldab edaspidi vähendada lämmastikuühendite sattumist merre laevadel kütuse põlemisel tekkivatest heitgaasidest. Samuti otsustati kuulutada Läänemeri eriti tundlikuks merealaks, millega kaasneb laevade reovee merre laskmise keeld ja kohustus laevadel tekkivad jäätmed Läänemere sadamatesse ära anda. Lisaks käivitati süsteem Läänemerre jõudvate peamiste saasteainete koguste jälgimiseks, et nende merre sattumist pidevalt vähendada, ning internetipõhine infosüsteem, mis annab kõige värskemate andmete alusel pidevalt infot Läänemere olukorra kohta, tehti kättesaadavaks kõikidele huvilistele,“ loetles Läänemere merekeskkonna kaitse komisjoni (Helcom) senine esimees Keskkonnaministeeriumi asekantsler Harry Liiv.Läänemere kaitse korraldamiseks antakse uuele juhile üle sümboolne Läänemere kaitsja võti. Võtme võttis Helcomi juhatajalt Harry Liivilt vastu uus komisjoni ase-esimees Euroopa Komisjoni mere ja veetööstuse üksuse asejuht Matjaž Malgaj.Eesti juhtis komisjoni tööd kuni 2016. aasta 30. juunini. Uus eesistuja Euroopa Komisjon alustab 1. juulil 2016 ning lõpetab 31. juunil 2018.Läänemere kaitset korraldavad kõik merega piirnevad riigid ühise kokkuleppe alusel, mille rakendamiseks on moodustatud Läänemere merekeskkonna kaitse komisjon. Koostöösse on lepingu ühe osapoolena kaasatud ka Euroopa Liit, mida esindab Euroopa Komisjon. Läänemere kaitse korraldamist juhivad kõik piirkonna riigid kordamööda kaheaastase perioodi kaupa. Euroopa Komisjon juhtis koostööd viimati 1970. aastatel.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960