Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 2. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Enamik seakasvatustest vastab nõuetele

Enamik seakasvatustest vastab nõuetele
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Veterinaar- ja Toiduamet (VTA) kontrollis juulikuu jooksul bioohutusnõuete täitmist kõigis 233 Eestis registreeritud seapidamiskohas.

Üle 95% kontrollitud seakasvatustest vastab kõigile bioohutusnõuetele, nõuetele mittevastavates farmides likvideeritakse puudused või lõpetatakse tegevus lähinädalatel.

Veterinaar- ja Toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul suhtuvad seakasvatajad bioohutusnõuete täitmisse väga tõsiselt. „Bioohutusnõuete täitmine ja teadlikkus nõuetest on eelmise lauskontrolliga võrreldes oluliselt paranenud. Samas ei tohiks  unustada, et seakatkuoht on Eestis püsiv ja seepärast nõuab bioohutusnõuete täitmine järjepidevaid tegevusi ja hoolsust,“ ütles Olev Kalda. „Siiski leidsime 34 juhul bioohutusnõuete rikkumisi, mida ei saa praeguses olukorras tolereerida. Seepärast on neile farmidele tehtud ettekirjutused puuduste likvideerimiseks või seapidamise lõpetamiseks.“                                                      Vahekokkuvõtete tegemise ajaks 18. juulil tuvastati puudusi bioohutusnõuete täitmisel 34 seakasvatuses.. Augusti alguse seisuga on veel kümnel seakasvatajal kehtivad ettekirjutused kas puuduste likvideerimiseks või seapidamise lõpetamiseks. Nõuetele mittevastavatest farmidest on kaheksa väikemajapidamised ja kaks suurfarmi. „Kümnest nõuetele mittevastavast seapidamisest tehti neljale ettekirjutus seapidamise lõpetamiseks. Kõigis ettekirjutuse saanud farmides viiakse peale ettekirjutuste täitmise tähtaega läbi ka järelkontroll,“ ütles Kalda. „Seakasvatajad, kes ei järgi bioohutusnõudeid on ohuks teistele seafarmeritele, seetõttu on oluline puudused võimalikult kiiresti likvideerida.“ Peamiselt kontrolliti bioohutusmeetmete nõuetekohasust ja nende igapäevast rakendamist, näiteks inimeste ja sõidukite pääsu loomakasvatushoone alale, desobarjääride olemasolu, sööda nõuetekohast säilitamist ning bioohutuskava sisu. Kõige rohkem kontrollitavaid seakasvatuskohti oli Lääne-Virumaal (34 seafarmi), Viljandimaal, Jõgevamaal (22) ja Tartumaal (21).  Veterinaar- ja Toiduamet jätkab kontrollimist farmides, kes möödunud aasta augustikuu seisuga teatasid seakasvatuse lõpetamisest.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960