Müüriku Farmer: 23 aasta töö on jooksnud liiva

Müüriku Farmer: 23 aasta töö on jooksnud liiva
Müüriku Farmer: 23 aasta töö on jooksnud liiva

Täna toimus Lääne-Virumaal Müüriku farmis pressiseminar, kus tõdeti, et käesolev kriis põllumajandussektoris on sundinud lisaks paljudele väiketootjatele loomakasvatust lõpetama ka terve rea suuremaid ettevõtteid. Nii juhtus ka Müüriku Farmer OÜga, kes tänavu jaanipäeval pani kinni oma piimafarmi.

Müüriku Farmer on 1993. aastast tegelenud piimatootmisega. 2005. aastal ehitatud laudas oli 400-pealine piimakari. Laut oli korras, lauda ümbrus samuti, oli ka töökas kollektiiv. Mida ei olnud, oli tasu töö eest, ehk piimaliitri hind oli nii madal, et kuidagi ei suudetud end ära majandada. Ka teraviljakasvatus ei päästnud, sest sealgi näitasid hinnad pigem langust.

„Kuigi ehitasime uue piimalauda 2005. aastal ning moodne vasikalaut valmis mõned aastad tagasi, siis piimaturu pika madalseisu tõttu olime sunnitud piimatootmise lõpetama ja müüsime tänavu jaanipäevaks oma 400 piimalehma poolakatele. Poolakad pakkusid head hinda kogu karjale, ka noorkarjale. Tegin ühe tehingu ja oligi kõik,“ lausus Müüriku Farmer OÜ juht Endel Mäesepp. „Piimatootmise lõpetamine tähendas 12 inimese koondamist. Selleks, et lahti saada viimastest võlgadest müüsime sellel nädalal ka osa oma põllumaast, kokku 200 hektarit.“

Mäeseppa sõnul on sama teed läinud mitmed teisedki ettevõtted. Müüriku farmi naabruses asuv 200 loomaga Ebavere farm pani samuti uksed kinni. Viimsed paar aastat on üle 40 aasta põllumajandussektoris töötanud mehe hinnangul olnud tohutult närvesöövad. „Praegu kasvatame vaid teravilja ja rapsi. Maad on 1100 hektarit. Ja põllutööd teeme ära keskmiselt 7 inimesega,“ ütles Mäesepp. „Aga tunne on kurb.“

Müügiotsus tuli raskelt. „Enne toimetasime nagu ikka, oma maadelt tuli loomadele söök, vaid söödalisandid-mineraalid sai ostetud juurde. Teraviljamüük ei suutnud aga enam asja vee peal hoida. Lihtsalt ei suutnud toime tulla tootmisega. Töine elu ei pakkunud enam mingit rahuldust. Viimase piimaliitri hinnaks saime 19 senti liitrilt! Mõne sendine hinnatõus ei aidanuks tootmist jätkata,“ rääkis Mäesepp.

Farm on müügis. Praegu on Müüriku Farm müügis. Mäesepp ütles, et ta siiski loodab, et mõni hea naaber selle ära ostab. Läbirääkimised käivad. „Loodan väga, et mõni naaber ostab farmi ära. Loodan, et mitte maade pärast vaid ikka seepärast, et tegeleda piimatootmisega. Raske on müüa aga peab ja siis tahangi näha, et minu 23 aasta pikkune elutöö ei jookse lihtsalt liiva,“ sõnas Mäesepp.

Galerii

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised