Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 11. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Müüriku Farmer: 23 aasta töö on jooksnud liiva

Müüriku Farmer: 23 aasta töö on jooksnud liiva
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Täna toimus Lääne-Virumaal Müüriku farmis pressiseminar, kus tõdeti, et käesolev kriis põllumajandussektoris on sundinud lisaks paljudele väiketootjatele loomakasvatust lõpetama ka terve rea suuremaid ettevõtteid. Nii juhtus ka Müüriku Farmer OÜga, kes tänavu jaanipäeval pani kinni oma piimafarmi.

Müüriku Farmer on 1993. aastast tegelenud piimatootmisega. 2005. aastal ehitatud laudas oli 400-pealine piimakari. Laut oli korras, lauda ümbrus samuti, oli ka töökas kollektiiv. Mida ei olnud, oli tasu töö eest, ehk piimaliitri hind oli nii madal, et kuidagi ei suudetud end ära majandada. Ka teraviljakasvatus ei päästnud, sest sealgi näitasid hinnad pigem langust.

„Kuigi ehitasime uue piimalauda 2005. aastal ning moodne vasikalaut valmis mõned aastad tagasi, siis piimaturu pika madalseisu tõttu olime sunnitud piimatootmise lõpetama ja müüsime tänavu jaanipäevaks oma 400 piimalehma poolakatele. Poolakad pakkusid head hinda kogu karjale, ka noorkarjale. Tegin ühe tehingu ja oligi kõik,“ lausus Müüriku Farmer OÜ juht Endel Mäesepp. „Piimatootmise lõpetamine tähendas 12 inimese koondamist. Selleks, et lahti saada viimastest võlgadest müüsime sellel nädalal ka osa oma põllumaast, kokku 200 hektarit.“

Tänasel pressikonverentsil osalesid:

Eesti Põllumeeste Keskliidu president ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu aseesimees Tõnu Post;

Eesti Maaülikooli Majandus- ja sotsiaalinstituudi direktor Ants-Hannes Viira;

OÜ Müüriku Farmer juhatuse liige Endel Mäesepp;

Põllumeeste Keskliidu juhatuse esimees Vahur Tõnissoo;

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

 

Mäeseppa sõnul on sama teed läinud mitmed teisedki ettevõtted. Müüriku farmi naabruses asuv 200 loomaga Ebavere farm pani samuti uksed kinni. Viimsed paar aastat on üle 40 aasta põllumajandussektoris töötanud mehe hinnangul olnud tohutult närvesöövad. „Praegu kasvatame vaid teravilja ja rapsi. Maad on 1100 hektarit. Ja põllutööd teeme ära keskmiselt 7 inimesega,“ ütles Mäesepp. „Aga tunne on kurb.“

Homse meeleavalduse kohta saad lisainfot: 

Vahur Tõnissoo, Eesti Põllumeeste Keskliidu juhatuse esimees, tel 5331 5198

Roomet Sõrmus, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja, tel 5205 857

Müügiotsus tuli raskelt.

Farm on müügis.

.

Põllumehed korraldavad 12. septembril kell 13-15 Tallinnas Riigikogu ees aktsiooni „(M)ärkamine!“, millega kutsutakse avalikkust üles märkama, millised on põllumajandussektori pikale veninud kriisi tagajärjed Eesti toidulauale ja maapiirkondadele. Põllumeeste hinnangul on viimane aeg ärgata ja märgata, mis on juhtunud ja juhtumas Eesti põllumajanduses ning maaelus.

Oleme viimase kahe aastaga kaotanud kümnendiku Eesti piimakarjast ja veerandi kodumaisest seakasvatusest.

Müüriku Farmer müüs selle aasta jaanipäevaks tühjaks 400-pealise piimakarjalauda
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960