Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 11. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Siret Kotka: Toetame Eesti põllumeeste meeleavaldust

Siret Kotka: Keskerakond toetab Eesti põllumeeste meeleavaldust
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Riigikogu maaelukomisjoni aseesimehe Siret Kotka sõnul toetab Keskerakond järgmise nädala esmaspäeval korraldatavat Eesti põllumeeste aktsiooni „(M)ärkamine!“, millega kutsutakse avalikkust üles märkama, millised on põllumajandussektori pikale veninud kriisi tagajärjed Eesti toidulauale ja maapiirkondadele.

„Eesti põllumeeste seis on väga raske ning üha süvenev pahameel valitsuse vastu on täiesti arusaadav. Olen veendunud, et ükski põllumajandustootja ei soovi niisama Toompeale meelt avaldama tulla – seis ongi lihtsalt niivõrd niru, et haaratakse igast õlekõrrest. On tõeliselt frustreeriv, et valitsus vaatab tuimalt pealt, kuidas Eesti maaelu hääbub, ega astu konkreetseid samme olukorra parandamiseks. Paraku pole me enam kaugel seisust, kus Eesti sealiha on muutunud defitsiidiks. Kutsun kõiki Eesti inimesi 12. septembril Riigikogu ette meie põllumehi ning maaelu jätkumist toetama,“ lausus Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Siret Kotka.

Kotka hinnangul peab põllumeestele toetust avaldama, sest vaid nii jõuab ka valitsusele kohale, et kätt, mis sind toidab, ei tohi hammustada. Euroopa Parlamendi määruse kohaselt võib Eesti koos teiste uute liikmesriikidega oma põllumajandustootjaid kuni 2020. aastani täiendavalt toetada riigieelarvest. Eesti põllumeestele tähendaks riigieelarvest makstava üleminekutoetuse Euroopa Liidu lubatud maksimaalses mahus välja maksmine peaaegu täiendavat 70,6 miljonit eurot. „Keskerakond kavatseb esmaspäevasel istungil algatada otsuse eelnõu, mis tagaks põllumeestele seesuguse maksimaalse toetuse,“ rääkis Kotka. „Ka käesoleval aastal oli Eesti põllumajandustootjaid võimalik riigieelarvest toetada peaaegu 21,5 miljoni euro ulatuses, mida kahjuks ei pidanud valitsus oluliseks ning seda erinevalt meie naaberriikidest. Eesti maksis viimati üleminekutoetust 2013. aastal 22,4 miljoni euro ulatuses. Maaeluminister võib ju väita, et põllumeeste toetamine üleminekutoetusega on ebaefektiivne, kuid tänane tegevusetus on kordades halvem. Kui Läti, Leedu ja Poola suudavad toetada oma põllumehi raskel ajal, siis peab seda suutma ka Eesti,“ lõpetas Siret Kotka.Põllumeeste aktsioon Riigikogu ees toimub esmaspäeval, 12. septembril kell 13-15. Samal päeval saab alguse ka Riigikogu sügisene istungjärk.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960